POSLJEDICE POTRESA Štete ima i na području Bjelovarsko-bilogorske županije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Uslijed potresa koji je prošlog tjedna pogodio središnju Hrvatsku značajne štete nastale su i na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Na području više općina one se još zbrajaju. Među onima koje su ozbiljno stradale je i Nova Rača.

-Za tjedan dana ćemo imati komisiju za procjenu šteta koje nisu male. Stradala nam je i zgrada Općine, pošta, a štete ima i na privatnim kućama. Sreća u nesreći je da nitko nije stradao. Nesreća je izbjegnuta kod jedne višečlane obitelji u čijoj obiteljskoj kući se strop srušio u dječjoj sobi. Sva sreća da su djeca u tom trenutku bila vani – priča nam načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić.

U toj je općini oštećena i župna crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije, inače spomenik kulture prve kategorije, kojoj će također biti potrebna obnova. U potresu je stradao i općinski službeni automobil na koji je pao dimnjak sa zgrade.

Šteta se zbraja i na području općine Hercegovac, i to na području više naselja.

-Imamo srušeno začelje u Velikoj Trnavi, u istom mjestu jako je popucala jedna kuća. Na nekoliko kuća na području općine su oštećeni simnjaci te su morali biti uklonjeni – kaže hercegovčanski načelnik Boro Bašljan koji je osobno sa suradnicima obišao sve javne objekte na području općine, a lokalni DVD-i dobili su zadatak da popišu štetu na području svih naselja. Srećom, ni na hercegovčanskom području nitko od mještana nije ozlijeđen. Kad je riječ o sanaciji štete, Bašljan kaže da će se Općina sama pobrinuti za to, s obzirom da smatraju da su sredstva iz državnog proračuna trenutno potrebnija za sanaciju štete na području Banovine.

Manje štete na objektima zabilježene su i na području Bjelovara.

-Već su nam se javili neki ljudi, no srećom riječ je o manjim oštećenjima. Ukoliko će biti potrebe, Grad će pomoći u rješavanju tih problema. No, prije toga moramo osnovati povjerenstvo popisati svu štetu i vidjeti kakva je stvarna situacija – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Potres je traga ostavio i u drugim mjestima u županiji. Kako doznajemo, stradali su privatni objekti na području općine Šandrovac, dok je u općini Ivanska oštećena župna crkva svete Katarine u Samarici.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!