DOBAR POČETAK 2021. U rodilištima diljem središnje Hrvatske pravi baby boom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarskom rodilištu svake godine raste broj porođaja, potvrđuje voditelj odjela Ginekologije OB Bjelovar Tibor Toth koji kaže da se protekle 2020. godine rodilo 10 beba više. Ukupno je tako prošle godine rođeno 584 djece među kojima i pet parova blizanaca, a zanimljiv je podatak da je više rođeno dječaka – njih 10. Ove godine, točnije 1. siječnja u 23 sata i 37 minuta rođena je Franka koja će se u budućnosti moći pohvaliti da je prva beba rođena u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 2021. godine.

– Prvog dana nove godine rodila nam se jedna beba, riječ je o djevojčici koja je bila poprilično teška – 4 kilograma i 51 gram, a bila je dugačka 51 centimetar. Gospođa koja je rodila iz okolice je Bjelovara i porođaj je prošao uredno. Do sada je ove godine rođeno nešto više od deset beba – rekao je Toth, dodajući kako je u narednim danima 2021. rođeno još desetero mališana.

U tijeku pandemije odrađeno je i 14 Covid pozitivnih poroda od čega samo tri carska reza.

– Neke žene porodili smo prirodni putem, a neke carskim rezom. Važno je to spomenuti jer na takvim operativnim porođajima prisustvuje veći broj ljudi, od liječnika, anesteziologa, primalja i tako dalje. Za svu djecu i žene krajnji ishod bio je u redu. Naravno, s obzirom na to da smo na prvoj liniji s osobama koje su zaražene Covidom 19, dogodilo se i da je dio naših djelatnika, prvenstveno primalje, obolio od korone. No, sve je na kraju prošlo bez komplikacija i sve su primalje u redu. Na koncu smo izuzetno zadovoljni kako je sve prošlo i nadamo se da će se nakon cijepljenja situacija normalizirati – kaže Toth.

Isto tako, Toth smatra da lockdown i pandemijska situacija nisu razlog zašto bolnica broji više djece jer, kaže, svake godine kontinuirano raste broj porođaja. Toth poziva sve žene da, unatoč krizi, posjećuju svoje ginekologe jer je, kaže, proteklih tjedana zabilježen velik broj zapuštenih slučaja koji su doveli do teže izlječivih bolesti.
– Bilježimo strahovit broj zapuštenih slučajeva, uznapredovalih tumora i drugih bolesti koje je sada puno teže liječiti nego da su se javile na vrijeme. Posjećujte svoje ginekologe i vodite brigu o svom zdravlju da ne bi došlo do kašnjenja liječenja bolesti – zaključuje Toth.

A pravi baby boom ovih dana vlada i u Parkracu. Samo u prve tri dana nove godine i pakračkoj Općoj bolnici je rođeno sedam beba. Osim mališana s područja Pakraca, ondje su na svijet stigle i bebe s područja Daruvara, Lipika i Novske

Marina Major, ravnateljica Opće županijske bolnice Pakrac i bolnice hrvatskih veterana, s ponosom ističe da pakračkom rodilištu, koje raspolaže sa 16 kreveta, gravitiraju rodilje iz nekoliko županija, a posljednjih godina konstantno bilježe porast novorođenih. Tako je u protekloj 2020. godini obavljen 491 porod i rođeno je 497 beba što je za 42 bebe više u odnosu na 2019. (455 beba), odnosno 71 beba više nego 2018. godine (426 beba).

Malenom Luki dobrodošlicu je poželjela pakračka gradonačelnica A. Blažević

– Nadaleko smo poznati po našem stručnom i prijaznom osoblju, prostor rodilišta je uredan i lijep za boravak, a atmosfera je ugodna, domaćinska. Od 2011. nosimo certifikat „Rodilište – prijatelj djece“, koji nam je 2019. godine Ministarstvo zdravstva recertificiralo, ističe ravnateljica Major.

Prema njenim podacima, rekordan broj novorođenih bio je 2012. godine tijekom koje je u pakračkoj bolnici rođeno 580 beba.

A prva ovogodišnja pakračka beba je Luka Krivačić koji je rođen 2. siječnja u 4:40 sati. Luka je težak 3.250 grama i dugačak 50 centimetara, a uz majku Andreu i oca Marka, najviše je razveselio dvogodišnju sestru Doris.

Obitelj Krivačić je danas obišla i Anamarija Blažević, gradonačelnica Pakraca koja im je, uz čestitke uručila i prigodne poklone.

– Svake godine obilazimo naše prvorođene sugrađane i do sada smo to radili u našoj bolnici, ali zbog epidemiološke situacije smo vas odlučili kratko obići kod vaše kuće. Čestitam na rođenju Luke i želim vam puno zdravlja, mira i ljubavi u novoj godini, rekla je tom prigodom gradonačelnica Blažević.

Lijepe vijesti stigle su nam iz Opće bolnice Virovitica gdje je u 2020. godini rođeno 617 beba, odnosno 41 dijete više nego 2019. godine.

Podsjetimo, prije nekoliko dana pisali smo i o pravom baby boomu u Koprivnici. U tamošnjem je rodilištu u prva tri dana rođeno čak 11 beba, a mnogi su se našalili kako se to ima zahvaliti prvom lockdownu tijekom kojega su brojni supružnici očito odlučili poraditi na natalitetu.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!