POSLJEDICE PANDEMIJE Sve više mladih pod stresom zbog Covida, kako im pomoći?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pandemija nam je svima na neki način promijenila život. Moramo se držati distance, fizičke zagrljaje su zamijenili virtualni, društveni život je osiromašen, a naše slobode donekle ograničene. To posebno teško pada mladima. Iako su generacija mobitela, aplikacija i moderne tehnologije, ona klasična, fizička komunikacija im ipak nedostaje.

-Uživo im se uvijek puno lakše izraziti i osjećaju puno veću povezanost. Međutim, kada osjećaju da nemaju tu povezanost, psihološki im je puno teže – tumači volonterka Društva za psihološku pomoć Ivona Lončar.

Dodatan stres im stvara pritisak oko škole koja se odvija na drugačiji način, ali i osjećaj krivnje zbog prozivanja da tulumarenjem ugrožavaju svoje bake i djedove. Iza hrabre fasade se krije strah.

-Najčešće se može čuti rečenica nije mene strah zbog mene nego zbog drugih – napominje Lončar.

Mladi se nastoje držati dalje od baka i djedova, ali ni mladima se, napominje psihologinja, ne može baš sve zabraniti. Kako bi mladima pomogli nositi se s cijelom situacijom, Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora su pokrenuli projekt “BRINI O SEBI – BUDI  DOBRO – proŽIVI  COVID” u sklopu kojeg su u svim županijama otvorene telefonske linije za savjetovanje mladih. Osim pozivom, mladi se javiti i WhatsAppom jer im se nastojalo približiti.

-Mi svi volonteri, psiholozi smo mladi tako da mogu apsolutno otvoreno reći i popričati o bilo čemu što im sada stvara problem i zakočenost bilo oko pandemije ili potresa – ističe Lončar.

Općenito je važno da o tome pričaju i da ostanu povezani.

-Važno je čuti se sa svojim bližnjima, pričati s njima, ostati s njima povezan bilo online ili ako je moguće uživo, ali važno je imati i rutine koje smo imali prije kao što su redoviti obroci, ali i obiteljsko gledanje filmova i igranje igrica – savjetuje psihologinja Ivona Lončar.

Oni koji s nekim trebaju popričati se mogu javiti na broj 095 701 7919.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!