POSLJEDICE PANDEMIJE Sve više mladih pod stresom zbog Covida, kako im pomoći?

Pandemija nam je svima na neki način promijenila život. Moramo se držati distance, fizičke zagrljaje su zamijenili virtualni, društveni život je osiromašen, a naše slobode donekle ograničene. To posebno teško pada mladima. Iako su generacija mobitela, aplikacija i moderne tehnologije, ona klasična, fizička komunikacija im ipak nedostaje.

-Uživo im se uvijek puno lakše izraziti i osjećaju puno veću povezanost. Međutim, kada osjećaju da nemaju tu povezanost, psihološki im je puno teže – tumači volonterka Društva za psihološku pomoć Ivona Lončar.

Dodatan stres im stvara pritisak oko škole koja se odvija na drugačiji način, ali i osjećaj krivnje zbog prozivanja da tulumarenjem ugrožavaju svoje bake i djedove. Iza hrabre fasade se krije strah.

-Najčešće se može čuti rečenica nije mene strah zbog mene nego zbog drugih – napominje Lončar.

Mladi se nastoje držati dalje od baka i djedova, ali ni mladima se, napominje psihologinja, ne može baš sve zabraniti. Kako bi mladima pomogli nositi se s cijelom situacijom, Središnji državni ured za demografiju i mlade i Hrvatska psihološka komora su pokrenuli projekt “BRINI O SEBI – BUDI  DOBRO – proŽIVI  COVID” u sklopu kojeg su u svim županijama otvorene telefonske linije za savjetovanje mladih. Osim pozivom, mladi se javiti i WhatsAppom jer im se nastojalo približiti.

-Mi svi volonteri, psiholozi smo mladi tako da mogu apsolutno otvoreno reći i popričati o bilo čemu što im sada stvara problem i zakočenost bilo oko pandemije ili potresa – ističe Lončar.

Općenito je važno da o tome pričaju i da ostanu povezani.

-Važno je čuti se sa svojim bližnjima, pričati s njima, ostati s njima povezan bilo online ili ako je moguće uživo, ali važno je imati i rutine koje smo imali prije kao što su redoviti obroci, ali i obiteljsko gledanje filmova i igranje igrica – savjetuje psihologinja Ivona Lončar.

Oni koji s nekim trebaju popričati se mogu javiti na broj 095 701 7919.