POSLJEDICE POTRESA Zbog oštećenja crkve, vjernici više ne mogu u Marijansko svetište

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

NOVA RAČA – Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs, biskup bjelovarsko-križevački mons. Vjekoslav Huzjak i načelnik Općine Nova Rača Darko Knežić obišli su crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Novoj Rači koja je pretrpjela oštećenja uslijed potresa. Riječ je o župnoj crkvi oštećenoj u jakom potresu koji je 29. prosinca pogodio središnji dio Hrvatske, a osjetio se i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Župnik Josip Starčević kazao je da su oštećenja crkve toliko velika da se u joj ne služe niti Svete mise.

-Najviše se oštećenje vidi u puknuću tornja, čak se vidi kako se on naginje prema parku, no najviše je crkva oštećena iznutra. Osobito lukovi crkve i prostor ispod kora – kazao je župik i pojasnio kako vjernici zbog vlasitite sigurnosti više ne mogu kročiti u unutrašnjost crkve. Mise su im radnim danom osigurane u dvorani župnog dvora u Novoj Rači koja je prenamijenjena u kapelicu, dok nedjeljom i blagdanima sudjelovati na Svetim misama mogu u Nevincu u tamošnjoj crkvi Svete Katarine.
Crkva u Novoj Rači inače datira iz 1312. godine, gradili su je Templari, a završili Ivanovci. Dograđivana je sedam puta, a budući da je riječ o Marijanskom svetištu, obnova joj je itekako potrebna, kazao je župnik. Biskup Huzjak kazao je kako potrebe za sanacijom u potresu pogođenih crkava premašuju mogućnosti koje biskupija trenutno ima.
-Moramo dugoročno planirati i iskoristiti sve mogućnosti koje postoje kako bismo naše spomenike kulture, spomeničku baštinu sačuvali i održali u funkciji – naglasio je biskup koji se nada i novcu iz Europskih fondova kako bi se sanacija ubrzala. Osim povijesne note, sakralni objekti narodu daju kulturni identitet, ustvrdio je biskup Huzjak. U 58 župa, čak je 50-ak crkava za temeljitu obnovu, zaključio je prvi čovjek biskupije i odao kako suosjeća sa stradalima na petrinjskom području i okolici. Odao je kako biskupija namjerava jednoj obitelji s pogođenog područja izgraditi kuću. Župan Damir Bajs pojasnio je na koji način će BBŽ pomoći u obnovi crkve.
-Moram naglasiti da je ovo jedna od najstarijih crkava u ovom dijelu Hrvatske, a još uvijek ima i templarske oznake koji pokazuju značaj i starost i ukupnost događanja na ovom prostorima. Reći ću kako će Bjelovarsko – bilogorska županija, temeljem dogovora s Općinama i Gradovima u slučaju potrebe proglasiti elementarnu nepogodu – kazao je župan Bajs i dodao kako je to preduvjet da se pomogne i više. Stoga je pozvao sve one koji imaju štetu da ju prijave u svojim općinama i gradovima.
Ono što je još rečeno u vezi obnove crkve u Novoj Rači jest da je prvi korak izlazak statičara na teren. A biskup Huzjak smatra i kako će se što prije prionuti radovima na osiguranju lukova, odnosno postavljanju zatega između njih. To će, vjeruje biskup, spriječiti da se zidovi odvoje i da luk padne. Budući da je posljednja obnova ove vrijedne crkve bila u 18. stoljeću, jasno je da ona u svakom slučaju zaslužuje temeljite radove.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!