VELIKE ŠTETE U potresima teško stradale crkve, vjernici u neke ne smiju do daljnjeg

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Biskup bjelovarsko – križevački mons. Vjekoslav Huzjak potvrdio je kako je nakon petrinjskog razornog potresa, više sakralnih objekata na području biskupije oštećeno. Uz Crkvu Uznesenja Blažene djevice Marije u Novoj Rači, najviše je stradala crkva sveta Tri kralja u Staroj Ploščici. Više informacija je otkrio župnik Krunoslav Brunović.

-Župna crkva je privremeno zatvorena zbog mogućnosti dodatnog urušavanja. S glavnog centralnog svoda palo je nekoliko cigli i popucala je zgrada pa nije više statički sigurna. Svete mise se zato do daljnjega služe u mjesnom domu koji je preuređen za misna slavlja. Nadamo se kako ćemo barem do ljeta moći ponovno ući u svoju crkvu – nada se župnik koji je rekao i  kako su se župljani veselili svetkovini Sveta Tri Kralja koju, nažalost, nisu mogli obilježiti kako je bilo planirano. Oštećenu župnu crkvu obišao je, uz biskupa Huzjaka i župana Bajsa, i konzervator Milan Pezelj koji je dao nagovijestiti, ističe župnik, da će obnova morati ići u fazama.

-Mi smo već dvije strane crkve obnovili, a nakon što smo postavili novu fasadu, taman se skela skinula i onda je došao potres. Od Ministarstva smo tražili sredstva za obnovu fasade, a sad taj novac moramo preusmjeriti u ulaganja u statiku crkve da bismo mogli imati u njoj svete mise i sva druga slavlja i sakramente – zaključuje župnik Brunović. Oštećenja na sakralnim objektima na području općine Ivanska ima još, potvrdio nam je to načelnik Općine Željko Mavrin.

-Oštećena je i crkva u Samarici. Bilo bi stanje i gore da nije ispod lukova postavljena željezna konstrukcija koja drži ostatak. A oštećene su i crkve u Ivanskoj i Križicu – pojasnio je načelnik Mavrin i dodao kako su na obiteljskim kućama najviše stradali dimnjaci.

Bjelovarska Katedrala sv. Terezije Avilske, potvrdio je biskup Huzjak – je sigurna.

-Mi upravo projektiramo daljnju obnovu katedrale, a radovi bi trebali započeti za koji tjedan. Nakon potresa, odmah smo kontaktirali inženjere, a oštećenja su vidljiva jedino na spoju katedrale i nekadašnjeg samostana, odnosno, sadašnjeg župnog dvora. Kako je toranj “radio”, tu su puknuća, no što se same katedrale tiče, zasad nismo vidjeli da postoje statičke nepravilnosti – kazao je biskup Huzjak.

U tijeku je obilazak svih sakralnih objekata na području Bjelovarsko-križevačke biskupije, a stvarni razmjeri šteta znat će se za otprilike tjedan dana.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!