POTPORE LOVSTVU Osim razvoja lovstva, cilj im je osnažiti i lovni turizam

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovore o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije s lovoovlaštenicima koji su se javili na županijski Javni poziv za dodjelu novčanih potpora za razvoj i unapređenje lovstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije. U okviru navedenog Javnog poziva lovoovlaštenici su se mogli javiti na 13 mjera, a Bjelovarsko-bilogorska županija odobrila je 172 zahtjeva za što je osigurala 526 tisuća kuna.
Riječ je o sljedećim mjerama: unos pernate divljači, unos zeca običnog, stimulacija odstrjela predatora, nabava sredstava za zaštitu usjeva u poljoprivredi, promidžba lovstva, izgradnja, rekonstrukcija ili dogradnja lovačkih kuća za smještaj lovaca turista, kupovina zemljišta za osnivanja remiza za divljač, osposobljavanje lovnika, lovočuvara i ocjenjivača trofeja divljači, lovna kinologija, lovno streljaštvo, izgradnja, rekonstrukcija, dogradnja i opremanje lovačkih strelišta, prevencija i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja, a po prvi put lovozakupnici su se mogli javiti na mjeru izgradnja i održavanje infrastrukture.
FOTO: BBŽ
Najviše sredstava Bjelovarsko-bilogorska županija dodijelit će korisnicima koji su se javili na mjeru stimulacija odstrjela predatora i to 123 tisuće kuna, zatim unos pernate divljači 79 tisuća kuna, dok će za mjeru prevencija i liječenje srneće i jelenske divljači od velikog američkog metilja Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojiti 78 tisuća kuna. Sve te mjere ugovorene su upravo s domaćim lovcima, jer oni najbolje znaju u što je potrebno ulagati kako bi se lovišta diljem Bjelovarsko-bilogorske županije na najbolji mogući način održavala, a samim time i unapređivala.
Koliko ove mjere znače Lovačkom savezu BBŽ, udrugama i lovozakupcima, najbolje zna predsjednik županijskog Lovačkog saveza Mato Kovačević.
-To puno znači našim lovačkim udrugama, riječ je o tradiciji dugoj gotovo 20-ak godina. Sada kada je zakon o lostvu drugačije preraspodijelio sredstva iz zakupnina, sada je veći dio sredstava otišao u državni proračun – kazao je Kovačević i dodao kako se i županijski lovački savez organizirao i pružio ruku pomoći najpotrebitijima u razornim potresima. Osim prikupljanja novčane pomoći koja će iznositi oko sto tisuća kuna, svakog tjedna doniraju i stotinjak kilograma mesa krupne divljači za kuhanje toplih obroka na potresom pogođenom području.
FOTO: BBŽ
Lovišta na području županije jedna su od najljepših i najbogatijih u Republici Hrvatskoj, a po kvaliteti naših lovišta i brizi za njih Bjelovarsko-bilogorska županija pri vrhu je hrvatskog lovstva.
Bogatstvo koje Bjelovarsko-bilogorska županija posjeduje u vidu brojnih lovišta mora se i njegovati, a tome su posvećeni lovci u čiji opseg posla spada i briga o prirodi, o autohtonim vrstama, borba protiv bolesti koje napadaju divljač. Župan Damir Bajs.
-Oni brinu o mnogim stvarima, a najveći njihovi zahtjevi za 2020. godinu bili su vezani uz suzbijanje predatora, odnosno divljih lisica i svega onog što može zaprijetiti čak i zdravlju ljudi, a to je pokazatelj da lovstvo nije samo lov – kazao je župan i dodao kako je lovstvo ujedno briga o prirodi, životinjama i ljudima. Inače, BBŽ je prva županija u zemlji koja je uvela potpore za lovstvo koje je duboko ukorijenjeno u tradiciju ovoga kraja. Dodjelom subvencija lovačkim udrugama Bjelovarsko-bilogorska županija želi dati dodatan vjetar u leđa te na taj način doprinijeti i razvoju lovnog turizma.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!