MALA GLAGOLJSKA POČETNICA Kruna višegodišnjeg rada na očuvanju vrijedne baštine

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

IVANSKA – Jedinstven projekt ovih su dana realizirali u Osnovnoj školi Ivanska. Iz tiska je izašla ‘Mala glagoljska početnica’ koja na zoran način prikazuje dugogodišnja nastojanja nastavnika i učenika te škole na očuvanju jedinstvenog staroslavenskog pisma. Početnicu su osmislile i oblikovale učiteljice Tanja Nađ i Katica Šarlija, a grafički ju je uredila Sara Poturica.

-Sadržaji iz povijesti hrvatskoga jezika, a time i glagoljice kao prvoga hrvatskoga pisma, nalaze se u osnovnoškolskom planu i programu. Kao učiteljica hrvatskoga jezika, primijetila sam da su djeci slova glagoljice uvijek jako privlačna i oni ju doživljavaju kao neko neobično, tajno pismo. Upravo je njihov interes nas u OŠ Ivanska potaknuo da im učenje glagoljice ponudimo kao izvannastavnu aktivnost. Tako smo počeli, a onda su tijekom godina naši učenici više puta sudjelovali u radu Male glagoljske akademije u istarskome gradiću Roču gdje smo dobili još puno ideja i nadahnuća na koje se sve načine glagoljica može iskoristiti za multidisciplinaran razvoj mnogih učeničkih vještina – priča nam učiteljica Šarlija. Sve su to, dodaje, bili temelji i za tiskanje ove  knjige koja je poput spomenara zabilježila školske aktivnosti na promicanju glagoljaške kulturno-povijesne baštine, a ujedno pružila jedan sustavan metodički put kojim se glagoljica može naučiti na zanimljiv način. No, ‘Mala glagoljska početnica’ više je od udžbenika. Podijeljena je u pet poglavlja kroz koje se uči, ali i zabavlja, kaže učiteljica Tanja Nađ.

Učenje kroz igru

-Na samom početku nalazi se mali leksikon hrvatske glagoljice u kojem se upoznajemo s najznačajnijim pojmovima iz glagoljske baštine, kulturnim dobrima i znamenitim osobama. Tu se upoznajemo i s glagoljičnim slovima, njihovima nazivima te njihovom brojčanom vrijednošću – pojašnjava učiteljica Nađ.

Kako je za pisanje glagoljice potrebno puno vježbe, u prvom poglavlju početnice nalazi se i prava pravcata krasnopisanka. U drugom poglavlju koje je nazvano ‘Zagonetna glagoljica’, ukazano je na povezanost između glagoljskog slova i njegove brojčane vrijednosti, i to kroz zabavne igre i mozgalice, kao što su zagonetke, osmosmjerke, pa i matematički zadaci. Na taj se način, kaže naša sugovornica, uz zabavu, kod učenika razvija divergentno mišljenje. Na to se nadovezuje i poglavlje ‘Kreativna glagoljica’ koje obiluje prijedlozima za izradu različitih ukrasnih u uporabnih predmeta, naravno, s motivima glagoljice.

-Htjeli smo naglasiti da je osnovna ljudska aktivnost igra jer, ne igraju se samo djeca, već i odrasli, a na taj način i učimo. Stoga smo u Početnici ponudili i poglavlje ‘Razigrana glagoljica’ koje se sastoji od devet različitih društvenih igara koje se preuzimaju uz pomoć QR koda. S obzirom da nas igra poziva na neko natjecanje, sudjelovanje, na samom kraju osmislili smo igre s glagoljičnim slovima pod nazivom ‘Azbukijada’  – kaže učiteljica Nađ.

Ovo vrijedno djelo zapravo je kruna aktivnosti vezanih uz promociju glagoljice u Osnovnoj školi Ivanska. Naime, Ministarstvo kulture je u veljači 2014. godine utvrdilo da Umijeće čitanja, pisanja i tiskanja glagoljice ima svojstvo nematerijalnoga kulturnoga dobra i kao takvo upisano je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Istom je odlukom utvrđen i popis nositelja očuvanja toga kulturnoga dobra, a među pedesetak institucija u RH našla se i OŠ Ivanska. To je bila velika čast za školu, a ujedno i daljnja obveza upoznavanja svake generacije učenika s pismom koje je neraskidiv dio cjelokupnoga hrvatskoga identiteta, kaže učiteljica Šarlija.

Promocija Hrvatske u svijetu

– Možda će se netko pitati čemu učiti jedno izumrlo pismo kojim se više aktivno ne služimo. Primjetno je da danas glagoljica postala svojevrstan hrvatski kulturni brend. Posvuda je možemo vidjeti, od mnogih kulturnih spomenika na našoj jadranskoj obali pa sve do suvenira, kravata, odjevnih predmeta, tetovaža. Obzirom da je baš uglata glagoljica hrvatska posebnost, ona uistinu može još intenzivnije promovirati Hrvatsku u cijelom svijetu. Kao što su sportaši promovirali crveno-bijele kockice koje su posvuda postale prepoznatljivost Hrvatske, tako to isto može postati i glagoljica – vjeruje učiteljica Šarlija.

U školi napominju kako su izdavanje ove jedinstvene početnice omogućile Općina Ivanska i Bjelovarsko-bilogorska županija koje ih, kažu, prate i u svim drugim projektima. Na tome su u školi vrlo zahvalni. Nadaju da će epidemiološke prilike uskoro dozvoliti i službenu promociju knjige u društvu dragih ljudi, i to u prekrasnoj, novoobnovljenoj ivanačkoj školi koja se našla i na naslovnici ‘Male glagoljske početnice’.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!