CIJEPLJENJE Raste interes građana, a cjepiva će biti dovoljno za sve

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KOPRIVNICA – Županijski Stožer Koprivničko – križevačke županije istaknuo je cijepljenje kao glavnu aktivnost u borbi protiv koronavirusa, a građane pozvao na odgovorno ponašanje i pridržavanje svih epidemioloških mjera.
U prostorijama Županijske uprave održana je tim povodom koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije na kojoj se raspravljalo o aktualnoj epidemiološkoj situaciji i cijepljenju protiv koronavirusa.

Načelnik Stožera i zamjenik župana Ratimir Ljubić na početku je predstavio novog člana Stožera, odnosno novog načelnika Policijske uprave Koprivničko-križevačke Miroslava Puža.
Izrazivši zadovoljstvo trendom smanjenja broja novooboljelih i onih na bolničkom liječenju, načelnik Ljubić se osvrnuo i na pitanje počeka nastave:
-Nastava bi u školama trebala početi 18. siječnja, još uvijek ne znamo koji će konkretno biti model, raspravljamo o nekoliko opcija, a uskoro bi trebala biti poznata i odluka resornog ministarstva. Obzirom na učestalost potresa u posljednje vrijeme, želja nam je, kada to uvjeti budu dopuštali i u skladu s epidemiološkim mjerama, dodatno educirati školarce i nastavnike o tome kako se ponašati za vrijeme potresa, kazao je Ljubić i podsjetio kako je prošli tjedan stigla nova donacija brzih antigenskih testova od Ravnateljstva civilne zaštite od 3000 komada za potrebe Doma zdravlja te 2400 komada za potrebe objekata koji pružaju smještaj starijim i nemoćnim osobama. Spomenuo je i drugu pošiljku od 1170 doza cjepiva protiv koronavirusa tvtke Pfizer-BioNTech, uz 377 cjepiva iz prve pošiljke, dodavši kako je potrebno postići što veću procijepljenost stanovništva, a najvažnije je da se građani i dalje pridržavaju svih epidemioloških mjera te odgovorno ponašaju.

Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla dodala je kako će u sljedećim mjesecima naglasak u borbi protiv koronavirusa biti stavljen na cijepljenje te kako je drugom pošiljkom cjepiva nastavljeno procjepljivanje zdravstvenih djelatnika županijskih zdravstvenih ustanova, kao i štićenika i djelatnika domova za starije i nemoćne osobe na području županije.
-Od početka cijepljenja u našoj su županiji ukupno procijepljena 482 zdravstvena djelatnika, dok je u domovima za starije i nemoćne osobe cijepljeno 253 korisnika i zaposlenika. U dogovoru s Domom zdravlja i liječnicima obiteljske medicine upućen je dopis Ministarstvu zdravstva po pitanju uključivanja liječnika primarne zdravstvene zaštite u proces provođenja cijepljenja, a sve će se odvijati prema Planu cijepljenja, dinamici pristizanja pošiljaka te interesu i potrebama građana, istaknula je Vadla te dodala kako će biti dovoljno cjepiva za sve one koji se žele cijepiti.
Tijekom vikenda provedena je akcija cijepljenja djelatnika županijskog zdravstvenog sustava koji su s obzirom na kriterije i sukladno Planu cijepljenja Ministarstva zdravstva primili prvu dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 tvrtke Pfizer-BioNTech. Cjepivo je primilo 138 djelatnika županijskog Zavoda za javno zdravstvo, Doma zdravlja te Zavoda za hitnu medicinu, a tijekom ovoga tjedna u suradnji s Timom za bolničke infekcije cijepljen je i dio zdravstvenih djelatnika u OB Koprivnica.
-Početkom veljače očekujemo nove dvije pošiljke s ukupno 2.340 doza cjepiva te ćemo s obzirom na dinamiku pristizanja cjepiva te sukladno Planu cijepljenja i zainteresiranosti stanovništva nastaviti s cijepljenjem. Važno je naglasiti da raste interes za cijepljenje te da će se svi oni koji će se htjeti imati prilike cijepiti, napomenula je Vadla.

Za provođenje cijepljenja protiv COVID-19 bolesti formirat će se punktovi koji će biti smješteni u Domu zdravlja KKŽ u Koprivnici, Križevcima i Đurđevcu te u općinama i naseljima diljem županije, a u cijepljenju će sudjelovati svi cjepitelji u svojim ambulantama i mobilnim timovima iz županijskog Doma zdravlja, privatne prakse liječnika opće medicine, medicine rada i Zavoda za javno zdravstvo. Zaposlenike i štićenike domova za starije, osobe u udomiteljskim obiteljima i nepokretne osobe cijepit će mobilni timovi županijskog Zavoda za javno zdravstvo i nadležni liječnici.
Podsjetimo na kraju kako pod sloganom “Misli na druge – cijepi se” traje kampanja koja poziva na cijepljenje pa ovim putem pozivamo naše sugrađane da budu odgovorni i „misle na druge“ te iskažu interes i prijave se liječnicima obiteljske medicine za cijepljenje.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!