NOVA OPCIJA Starta Demokratski HSS umjesto Beljakovih ‘seljaka’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ni pet dana nakon sjednice Predsjedništva HSS-a na kojoj je navodno izbačen iz stranke, Boro Bašljan, šef županijske organizacije u BBŽ i bivši član Predsjedništva, još uvijek nije dobio službenu obavijest o isključenju.

-Na žalost, putem društvenih mreža sam saznao da sam nakon 27 godina članstva u HSS-u, od općinskog vijećnika, do predsjednika županijske organizacije, zbog neslaganja s Krešom Beljakom isključen iz stranke, zajedno s još šestero predsjednika drugih županijskih organizacija i predsjednikom Sveučilišne organizacije – kaže Bašljan. Otvoreno priznaje kako ga je isključenje povrijedilo.

-Ne znam koga to ne bi povrijedilo. Ja sam četvrta generacija HSS-ovaca, ničim nisam povrijedio Statut, a to što sam izrazio svoje mišljenje ne bi smjelo biti razlog isključenja. Isto tako, smatram potpuno neprimjernim što sam za takvu odluku doznao putem društvenih mreža – kaže Bašljan.

Slaba mu je utjeha što nije jedini. Podsjeća kako je tijekom posljednje dvije godine, također zbog neslaganja s aktualnim vodstvom stranke, HSS napustio velik broj članova. Oni sada, ujedinjeni, traže novi put na političkoj sceni. Okupili su se u novu političku platformu nazvanu Demokratski HSS, a tek će vidjeti hoće li od nje nastati i nova politička stranka.

-Najveći broj kvalitetnih HSS-ovih članova i dužnosnika u posljednje dvije godine je isključen ili je napustio stranku zbog samovolje g. Beljaka. Stoga smo se odlučili okupiti u novoj platformi kroz koju ćemo nastojati očuvati inicijativu za pravi, demokratski HSS koji će u temeljima imati programe koje su Stjepan i Antun Radić zamislili još kod osnivanja HSS-a 1904. godine – kaže Bašljan.

Nova struja, tvrdi Bašljan, već ima jako uporište i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

-Razgovarao sam s predstavnicima općinskih i gradskih organizacija HSS-a u našoj županiji, obavijestio ih o neslužbenoj informaciji da sa isključen iz HSS-a te im, prije svega, zahvalio na suradnji i podršci svih ovih godina. Od većine sam dobio informaciju kako neće podržati najavljeno imenovanje Dalibora Jurine za povjerenika za Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Dio njih se planira pasivizirati unutar stranke, a dio njih će se okupiti pod platformom Demokratski HSS – kaže Bašljan.

Podsjetimo, HSS trenutno u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ‘drži’ pet općina – Veliko Trojstvo, Šandrovac, Hercegovac, Novu Raču i Sirač – a do nedavno je imao i grad Čazmu. No, ovoga proljeća čitava gradska organizacija čazmanskog HSS-a istupila je iz stranke zbog neslaganja s Beljakovom politikom. Stoga, ako se uspiju ujediniti i pod novim imenom, županijski HSS-ovci bit će zanimljiv potencijalni partner velikim strankama na nadolazećim lokalnim izborima. S obzirom da je Beljak za naš portal ranije potvrdio kako će njegov HSS najvjerojatnije podržati aktualnog župana Damira Bajsa, ‘demokratskim’ HSS-ovcima ruku bi mogao pružiti HDZ, a kako doznajemo, na suradnju je spreman i HSLS na čelu s Hrebakom, koji zajedno s nezavisnim općinskim načelnicima sprema vlastitu listu za Županijsku skupštinu. Iako neslužbeno doznajemo kako su ‘seljaci’ skloniji HDZ-u, s kojim većina i već surađuje u vijećima na lokalnoj razini, predizborne špekulacije Bašljan nije želio komentirati, kazavši kako za to još ima vremena.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!