VRATILI SE VATROGASCI Na Banovini ostala samo jedna cisterna iz BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Samo zahvaljujući snijegu i kiši, vatrogasci s područja Bjelovarsko-bilogorske županije koji su ovih dana bili angažirani na sanaciji posljedica potresa na Banovini, dobili su odmor. Naime, s obzirom da je u trenutnim vremenskim uvjetima teško, ali i opasno obavljati poslove na visini, za koje su uglavnom bili zaduženi upravo vatrogasci, odlukom glavnog vatrogasnog zapovjednika Hrvatske, većina je vraćena u svoje postrojbe.

-Odmah nakon potresa na teren smo poslali dva vozila s ljestvama i jednu platformu te jednu cisternu, a sve do sada na Banovini se svakog dana izmjenjivalo po sedam vatrogasaca s područja Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije. S obzirom na vremenske uvjete, svi su ‘povučeni’ doma, osim cisterne koja je ostala na području Lekenika, kojom jedan naš vatrogasac svakodnevno razvozi vodu po okolnim mjestima – kaže glavni županijski vatrogasci zapovjednik Zdenko Brandeis, dodajući kako je odluka o povlačenju vatrogasaca privremena te da svakog trena oni mog ponovno biti ‘povučeni’ na potresom pogođeno područje. Jer, kaže naš sugovornik, posla za njih ondje još uvijek ima.

Brandeis dodaje kako su vatrogasci s našeg područja na Banovini uglavnom obavljali visinske radove, kao što su skidanje građe s oštećenih krovišta i uklanjanje opasnih dimnjaka. Priznaje kako u to vrijeme, s manjkom ljudi, što zbog izvanrednih intervencija, što zbog samoizolacija i bolovanja zbog koronavirusa, nije bilo jednostavno organizirati posao na domaćem terenu.

FOTO JVP Garešnica

-Na žalost, i na području naše županije zabilježene su štete od potresa, imamo oštećenih zgrada pa je i tu trebalo angažirati vatrogasce. No, srećom, dobro smo se reorganizirali, tako da smo uspjeli obaviti sve što je bilo potrebno – kaže Brandeis.

Dodaje kako je čitava ova situacija za vatrogasce bila veliki izazov, s obzirom da se većina do sada nije susrela s katastrofom kao što je potres. No, županijski vatrogasni zapovjednik smatra kako su pokazali da su itekako dorasli tom zadatku.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!