KNJIŽNICA PETRINJA Građa pod ruševinama čeka privremene kontejnere

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PETRINJAKnjižnice diljem Hrvatske uključile su se u veliku akciju pomoći za Gradsku knjižnicu i čitaonicu u Petrinji koja je teško stradala u razornom potresu. Kao i mnoge druge zgrade u središtu Petrinje, nakon pregleda statičara dobila je ‘crvenu oznaku’ i najvjerojatnije će biti srušena. Da stvar bude gora, kompletna knjižna građa i dalje stoji u ruševnoj zgradi. Kako bi se spasilo što se spasiti da, vodstvo knjižnice krenulo je u potragu za kontejnerima, u čemu im pomažu kolege diljem Hrvatske.

Imamo 44 tisuće jedinica građe koje treba spasiti iz prostora knjižnice, koje na svu sreću zasad nisu oštećene. Krov na zgradi je ostao, snijeg nije napravio štetu, ali zgrada je u ‘crvenom’. U nju se još ne može i ne znamo još kad ćemo moći pristupiti spašavanju građe, ali za to vrijeme se koncentriramo na to da dođemo do kontejnera – priča nam ravnatelj petrinjske knjižnice Ante Mrgan.

Konkretno, za početak je potrebno šest kontejnera za koje će biti potrebno izdvojiti oko 200 tisuća kuna koje knjižnica nema. Upravo zbog toga je pokrenuta akcija prikupljanja novčanih sredstava.

-Dobavljači nam izlaze u susret tako da neće računati svoju zaradu, već će nam kontejnere prodati za cijenu materijala, a i država se odrekla PDV-a. Sretni smo zbog toga, to će nam olakšati situacija – kaže Mrgan, dodajući kako se nada da će kontejneri stići brzo, s obzirom da u razrušenoj knjižnici stoji brojna građa, uključujući i vrijednu zavičajnu zbirku. Spašavanje će se provoditi uz nadzor stručnih službi, no osim na nabavu kontejnera, treba pričekati i na potpuno smirivanje tla s kojim Petrinjci polako uče živjeti.

-Taman se poveselimo kako neko vrijeme nije bilo potresa, a onda se opet javi taj g. Richter i kaže ‘Ja sam tu, još ne odlazim od vas’ – pola ozbiljno, pola u šali priča naš sugovornik. Priznaje kako je i njemu i ostalim zaposlenicima teško gledati u što se pretvorilo mjesto koje je mnogim Petrinjcima bilo drugi dom.


-Teško je, nije lako. Puno smo energije, truda i rada uložili u knjižnice. Narodne knjižnice su male knjižnice, tu smo svi u njima kao jedna obitelj i svi radimo sve. Proljetos smo u vrijeme korone imali reviziju knjiga. Pritom smo sami izgradili nekih  200 metara polica, naradili se, uživali u tome kako smo uredili prostor. Ali, nažalost od toga više nema i neće biti ništa – kaže Mrgan. Taman prije potresa donesena je odluke da se u Petrinji, na novoj lokaciji, uredi nova knjižnica, ali nažalost i zgrada u kojoj je trebala biti smještena u potresu je srušena gotovo do temelja.

Iako ovih dana proživljavaju izuzetno teške trenutke, Petrinjci nisu izgubili optimizam i vedar duh.

-Preživjeli smo rat, preživjet ćemo i ovo. Navikli smo obnavljati obnovit ćemo i sve srušeno u potresu – optimističan je Mrgan.

Svi koji žele pomoći petrinjskoj knjižnici u nabavci kontejnera na web tranici knjižnice www.gkcp.eu mogu pronaći broj žiro-računa  na koji se mogu uplatiti sredstva, kao i e-mail adresu na koju se šalju potvrde o uplati.

-Svejedno je koliko tko uplati, jedna kuna ili milijun, svaka pomoć će dobro doći – poručuju iz knjižnice.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!