RADNO Do sada stiglo 1155 doza cjepiva, kreće revakcinacija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U dogovoru s resornim ministarstvom i ministrom znanosti i obrazovanja Fuchsom, Stožer Bjelovarsko-bilogorske županije predložit će Državnom Stožeru da se na području županije od idućeg ponedjeljka u školske klupe vrate učenici nižih razreda osnovne škole te učenici završnih razreda srednjih škola. Župan Bajs istaknuo je da bi i osnovne i srednje škole trebale raditi u jednoj smjeni te da bi se i prijevoznici trebali uskladiti s tom odlukom. Isto tako, samo škola u Šandrovcu u ponedjeljak neće biti spremna za nastavu i to zato što kreće u energetsku obnovu.

– Što se tiče svih osnovnih škola kojima je osnivač Bjelovarsko-bilogorska županija, sukladno uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja, mi ćemo od 1. do 4. razreda u svim osnovnim školama krenuti s realnim dolaskom učenika na nastavu dok će učenici od 5. do. 8. razreda nastavu pohađati online. Po zadnjim informacijama online nastava trebala bi biti do 31. siječnja – rekla je Ivana Haić, voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja osnovnih škola.

Spremne su i srednje škole.

– Samo maturanti koji idu na ispite državne mature dolazit će po modelu A u školu dok će svi ostali ići online. Zdravlje je iznad svega i nadamo se da će se epidemiološka sitaucija poboljšati – rekla je Nataša Vibiral, voditeljica Županijskog stručnog vijeća ravnatelja srednjih škola.
Na konferenciji za medije Stožer se osvrnuo i na cijepljenje. Na područje županije do danas je stiglo ukupno 1155 doza cjepiva i sva su planski utrošena, rekla je  epidemiologinja Vesna Grgić.

– Prvih 305 doza stiglo je 27. prosinca kada smo krenuli s cijepljenjem, zatim je 4. siječnja došlo 350 i jučer još 500 doza. Cijepimo prema redoslijedu kakav je dao Stožer, prvo korisnici Domova za starije i zdravstveni djelatnici. Domovi za starije su većinom gotovi, ostali su neki u kojima je bilo pozitivnih osoba krajem prosinca i njih smo obavili za kasnije s obzirom na to da mora proći 30 dana do vakcinacije za one koji su bili pozitivni. Danas je na redu Dom zdravlja i sve njegove ispostave. Kako budu stizale nove pošiljke mi ćemo nastaviti cijepljenje. Sve ide prema planu, sve su doze iskorištene, no od današnjih pristiglih 500 doza, ukupno 305 bit će za revakcinaciju onih prvih 305 osoba koje smo cijepili. Radi se o Pfizerovom cjepivu kod kojeg se daju dvije doze – istaknula je Grgić.
Župan Damir Bajs dotaknuo se pitanja pomoći nakon potresa gdje Županija i dalje spremno stoji na usluzi pogođenim područjima.
– Ne idemo samo s potporom od 250 tisuća kuna koju smo osigurali nego i s našim službama poput HGSS-a, vatrogasaca i brojnih drugih koji su se dobrovoljno organizirali. Na Stožeru smo donijeli odluku vezanu za daljnje financiranje područja stradala potresom, posebice naših službi. Službama koje su već aktivne pridružit će se dva tima hitne pomoći koji će pomagati u Petrinji – zaključuje Bajs. (D. Aleksić)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!