BJELOVAR ZA BANOVINU Vijećnici se odrekli naknada, pomaže se djeci i studentima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jednoglasno i bez primjedbi su se bjelovarski vijećnici s današnje sjednice Gradskog vijeća odrekli svojih naknada za stradale od potresa u Petrinji. Bjelovarskim se vijećnicima zbog pandemije naknade nisu isplaćivale od tridesetog travnja do tridesetog lipnja prošle godine, a na taj način ušteđenih gotovo 59 tisuća kuna će se sada na inicijativu predsjednika Gradskog vijeća HDZ-ovog Ante Topalovića isplatiti stradalima od potresa. Grad Bjelovar je iz pričuve gradonačelnika već isplatio pedeset tisuća kuna, a u dogovoru s petrinjskim gradonačelnikom Darinkom Dumbovićem će isplatiti još sto tisuća jer je, kako je rekao bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, petrinjska gradska uprava u potresu sravnjena sa zemljom. Cijela je sjednica vijeća inače i prošla u znaku potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji. Zanimalo je vijećnike može li se djeci kojoj je potres uzdrmao djetinjstvo osigurati besplatno ljetovanje u gradskom odmaralištu u Novom Vinodolskom, ali i može li se studente s tog područja, a ima ih 61, osloboditi plaćanja školarine na Veleučilištu Bjelovar u ljetnom semestru. Mališani će u bjelovarskom odmaralištu moći ljetovati besplatno, a dobre vijesti stižu i studentima.
-Predlaže se da Veleučilište donese odluku na svojim upravnim tijelima o oslobađanju školarine, a Grad će se s Veleučilištem dogovoriti oko nadoknade plaćanja za te studente. Veleučilište je i Općoj bolnici doktor Ivo Pedišić u Sisku koje je nastavna baza uplatilo malo manje od deset tisuća kuna, sedam tisuća vlastitih prihoda i gotovo tri tisuće od članova Upravnog vijeća koji su se odrekli svojih naknada – rekao je pročelnik Milan Mateković.
Osim pomoći susjednoj županiji, vijećnike je zanimalo i koliko je sam Bjelovar spreman u slučaju da ga pogodi neka katastrofa.
-Kakva je situacija u Gradu Bjelovaru što se tiče civilne zaštite i koliko je Grad Bjelovar osposobljen. Također, je li prije energetske obnove zgrada u Bjelovaru provjerena statika tih zgrada da nam se ne bi dogodila tužna sudbina Banije – zanimalo je SDP-ovog Nenada Nekvapila.
Zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec je napomenula kako treba razlikovati profesionalnu civilnu zaštitu koja je pod Ministarstvom unutarnjih poslova i koja prolazi stručne edukacije, od one koja je pod nadležnošću samog grada. No i za Stožer civilne zaštite Grada se edukacije provode.
-Šest naših povjerenika je završilo prvu fazu edukacije kroz projekt Ministarstva hrvatskih branitelja – dodala je Bastijančić Erjavec.
Energetska obnova nije obuhvaćala statičku stabilnost, ali je statika pregledana u svim školama prije kandidiranja projekta za energetsku obnovu. Međutim, to nije učinjeno jedino u školi u Tomašu gdje su uočene statičke promjene na svodu podruma i ona ni nije kandidirana na energetsku obnovu već je to riješio Grad.
-Mi smo iz vlastitih sredstava sanirali tu statiku u područnoj školi u Tomašu u dijelu podruma, ali smo i energetski zaštitili dio iznad sanitarnog čvora tako da je ta škola sada u dobrom stanju – rekao je pročelnik Mateković.
Nakon potresa 29.12. su sve škole pregledane, nigdje nema statičkih pomaka i nastava se može odvijati sigurno.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!