LOKALNI IZBORI: HDZ-ov kandidat za župana je…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Tko će u ime HDZ-a u ring s aktualnim županom Damirom Bajsom prvorazredna je tema proteklih dana svih političkih kružoka. Najveće je iznenađenje javni proces izbora kandidata jer su se do sada uvijek kadrovska pitanja rješavala iza zatvorenih vrata. Nije do kraja jasno ni kako će teći kandidacijski proces, odnosno izbor kandidata pa lokalni špekulanti imaju dodatni materijal za konstrukcije pozivajući se na „dobro obavještene izvore“.
U središnjici HDZ-a o nastupu na lokalnim izborima još nema odluka i terminskih smjernica pa tamo jedino kažu kako su „trenutačno u tijeku neformalne konzultacije“. Dakle, kandidacijski procesi u bjelovarskom županijskom HDZ-u mogli bi se razumjeti kao „neformalne konzultacije“.
Dok kritičari HDZ-a javno objavljivanje imena četvero kandidata smatraju slabošću jer „da imaju nekoga dominantnog ne bi ovo radili“, simpatizeri gledaju na to pak kao dokazivanje snage i širine stranke koja ne da nema nikoga tko bi mogao ugroziti Bajsa, već ih ima nekoliko koji, svaki na svoj način, mogu biti bolji župani od aktualnog.
Sumnju nekih kako bi ovaj proces mogao dodatno oslabiti i podijeliti HDZ, najbolje demantiraju sami kandidati koji su svi spremni za izbore, ali jedinstveno stati iza jednog od njih, koji na kraju bude izabran.
Sljedeća je mantra kako je ovo samo igrokaz jer će o kandidatu odlučiti sveprisutni i svemoćni Plenković iako je upravo on uveo praksu da o kandidatima stranke odlučuju lokalne sredine: općinske i gradske organizacije o načelnicima i gradonačelnicima, a županijski odbori o kandidatima za župane. Središnjica treba samo potvrditi odluke „terena“.
Četvero hadezeovaca koji misle da bi bili bolji župani od aktualnog svaki ponaosob uspješni su u svom poslu. Zoran Bišćan uspješno vodi jedan od najzahtjevnijih projekata u županiji, aglomeraciju vrijednu četvrt milijarde kuna, Zvjezdana Galkowski preporodila je u dvije godine današnji Centar za cjeloživotno učenje i kulturu, mladi Marko Marušić bez zamjerke vodi područni ured HZMO-a, a Velimir Žunac potvrdio se u Ministarstvu regionalnog razvoja kao državni tajnik.
Međutim, uspješne karijere nisu dovoljne za pobjede u izbornoj utakmici. Predanost, strast, povjerenje, uvjerljivost, sigurnost, besprijekornost… mnogo je osobina koje kandidat mora posjedovati da bi birač na glasačkom mjestu zaokružio baš njegovo ime. Iako to nitko ne želi reći javno, neslužbeno se može čuti kako malu prednost pred kolegama imaju Žunac i Marušić. I dok je prvome ključna prednost 30-godišnji rad u stranci i iskustvo u lokalnoj i državnoj administraciji, Marušiću je forte u mladosti, neopterećenosti prošlošću i novoj energiji koju donosi u politiku.
Županijskim šefovima u HDZ-u neće biti lako donijeti odluku, a kad je donesu nosit će i odgovornost za izborni rezultat. Pobijedi li HDZ-ov kandidat tapšat će ih po ramenima, ali ako ne uspije legitimno je pitanje: bi li bilo bolje da je prošao netko drugi?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!