HREBAK: Treba li vrtić bogatima biti besplatan?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Vrtić u Bjelovaru za treće i svako sljedeće dijete ipak neće biti besplatan za sve iako je Gradska uprava ranije najavljivala upravo to. Taj izdatak od prvog veljače neće imati jedino oni roditelji kojima mjesečna primanja po članu kućanstva nisu veća od 1.400 kuna. Grad je naime u proračunu za to osigurao 400.000 kuna što znači da novca najvjerojatnije ne bi bilo za sve, ali dodatan razlog uvođenja cenzusa je i svojevrsna socijalna osjetljivost.
-Javili su mi se svi ravnatelji vrtića i upozorili me da će plaćanja vrtića biti oslobođeni i roditelji koji na mjesečnoj razini imaju primanja između 20.000 i 30.000 kuna i da takvih roditelja ima puno. To su plaće koje su 5-6 puta veće od prosječnih bjelovarskih i time bi se poslala jako loša poruka jer bi ispalo da imućni Bjelovarčani dobivaju besplatan vrtić – objašnjava novu odluku gradonačelnik Dario Hrebak.
Danijela Hajdinjak Prihić
S njegovim se stavom ne slaže stranka Centar koja u priopćenju koje potpisuje Danijela Hajdinjak Prihić navodi kako je skandalozna činjenica da Hrebak obitelji s primanjima većim od 1.400 kuna po članu smatra bogatima, a optužuje ga i za nelegitimnu izmjenu odluke Gradskog vijeća. Hrebak im nije ostao dužan.
-Ja ne znam za tu stranku Centar, ali ako oni smatraju da bogati trebaju biti oslobođeni plaćanja vrtića neka to jasno kažu – poručuje Hrebak.
Bjelovar će, nastavlja njegov čelni čovjek, nastaviti graditi vrtićki sustav s najnižom cijenom smještaja od 500 kuna. Nije pravedno da oni s primanjima od 30.000 kuna imaju besplatan vrtić, ističe Hrebak koji ipak priznaje da cenzus od 1.400 kuna po članu obitelji možda nije najsretnije rješenje.
-Nisam, iskreno pratio taj segment. Možda je samo nespretno naš odjel napravio jednu takvu procjenu. Nećemo na tome štedjeti, djeca roditelja s nižim primanjima neće ostati bez vrtića, a nakon reakcija na granicu od 1.400 ćemo održati jedan sastanak na tu temu – najavio je Hrebak.
No, Bjelovar, smatra Hrebak, kod vrtića ima puno veći problem od toga za koga će on biti besplatan.
-Svega pedesetak posto djece pohađa vrtiće. Moramo to podići barem na 70 posto jer to će automatski omogućiti da se roditelji mogu zapošljavati, a ne da majke moraju ostati doma kako bi čuvale djecu – zaključuje bjelovarski gradonačelnik.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!