IZMIJENJENO OBEĆANJE Vrtić neće biti besplatan za treće dijete, barem ne za svako

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Besplatan vrtić za svako treće i sljedeće dijete u obitelji bez obzira na to idu li sva djeca u vrtić ili su starija već u osnovnoj školi, obećanje je bjelovarske gradske vlasti dano nakon inicijative koalicijskog partnera ABB-a. S tim se trebalo krenuti još prošle jeseni, ali se od toga privremeno odustalo uz opravdanje financijskih razloga, ali i premalo mjesta u vrtićima. Ove godine, konkretno od prvog veljače će se ta mjera početi provoditi, ali vrtić ipak neće biti besplatan za baš sve kako je prvotno obećano. Pitanje koje sada visi u zraku je kako odlučiti tko će plaćati vrtić, a tko neće, a na što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća ukazala Bajsova Sabina Oltra Botinčan.
-Imam informaciju da se traži izbor roditelja kome će ići ta mjera, a kome ne, pa su vrtići stavljeni u nezgodnu situaciju – navela je Oltra Botinčan.
Iako je prema riječima gradonačelnika Darija Hrebaka prošla, 2020. bila najbolja proračunska godina u povijesti Bjelovara s izvršenjem od oko 250 milijuna kuna, dio razloga zbog kojeg vrtić neće biti besplatan za svako treće i sljedeće dijete je novac. U proračunu je predviđeno 400 tisuća što neće biti dovoljno, pa je donesen limit od 1400 kuna po članu obitelji, a kako se došlo upravo do iznosa od 1400 kuna, pojasnio je resorni pročelnik Milan Mateković.
-Do njega smo došli na način da smo dvije minimalne plaće od 3400 kuna podijelili na dva roditelja i troje djece i to je iznos od 1360 kuna. Svi roditelji koji će imati po članu obitelji više od 1400 kuna neće moći ostvariti pomoć. No, ako ćemo zaključiti da je roditelja nešto manje od stotinjak koliko smatramo da bi mogli koristiti mjeru, limit ćemo u sljedećim mjesecima i povećati – navodi Mateković.
No, osim financijskog postoji i jedan politički razlog, a taj je što neki roditelji imaju primanja od 20 tisuća do 30 tisuća kuna mjesečno, pravda odluku gradonačelnik Hrebak.
Gradonačelnik Dario Hrebak
-Zamislite poruku da mi iz proračuna dajemo novac roditeljima koji mjesečno imaju 20 tisuća kuna primanja. Mislim da to drugi građani ne bi dobro shvatili i zato smo se odlučili uvesti socijalnu komponentu. Ne bi bila dobra poruka da dajemo dodatna sredstva ljudima koji ih ne trebaju – ističe Hrebak.
Takvim tumačenjem su nezadovoljni u stranci Centar koja je u priopćenju to nazvala “grubom samovoljom i političkim pritiskom bez presedana kojim gradonačelnik želi na nelegitiman način izmijeniti odluku Gradskog vijeća”. Postavljeni cenzus od 1400 kuna po članu obitelji u toj stranci smatraju preniskim
-Smatramo skandaloznim činjenicu da gradonačelnik Hrebak višečlane obitelji smatra bogatima ako im prihodi prelaze, po nama, mizernih 1400 kuna po članu što u slučaju obitelji s troje djece iznosi svega 7000 kuna! Takve obitelji treba podržati na sve moguće načine ako nam je demografija i budućnost našega grada na prvom mjestu, a ne ih šikanirati i političkim pritiscima mijenjati odluke legitimnih gradskih tijela – poručuje bjelovarski Centar.
No, od prvog veljače odluka se počinje primjenjivati, a pravo na besplatan vrtić za treće i svako sljedeće dijete imaju dakle oni koji po članu obitelji mjesečno nemaju primanja veća od 1400 kuna.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!