POŽELJNA PARTIJA S kim će na izbore bivši SDP-ovac s Tuđmanovom slikom?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DEŽANOVAC – Nezavisni čelnici gradova i općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji na nadolazećim lokalnim izborima bit će, po svemu sudeći, poželjna partija za veće igrače. Postalo je to jasno nakon inicijative Daria Hrebaka da formira listu za Županijsku skupštinu na kojoj bi se, uz bivšeg HSS-ovca, čazmanskog gradonačelnika Dinka Piraka, trebali naći načelnici koji su pokazali da i bez stranačkog zaleđa znaju kako steći povjerenje birača. Uz Danijela Kovačeca iz Kapele, Fredija Palija iz Velike Pisanice, a možda i HSS-ovaca koji su najavili izlazak iz te strane zbog neslaganja s predsjednikom Krešom Beljakom, Hrebak u novoj političkoj priči vidi i načelnika Općine Dežanovac Josipa Stjepanovića.

Sve do prije tri godine Stjepanović je bio jedini SDP-ov načelnik u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, a iako je u dva mandata učvrstio tu stranku na vlasti u Dežanovcu, izbačen je iz SDP-a nakon što se otvoreno usprotivio načinu na koji je županijsku organizaciju vodio tadašnji predsjednik Tihomir Jaić. Nakon što je Jaić ove godine podnio ostavku na tu funkciju, Stjepanovića su, kako doznajemo, ponovno zvali u stranku, a suradnju su mu navodno ponudili i Domovinski pokret i HDZ, s kojim je zapravo i započeo svoj politički put.

-Da, bio sam član HDZ-a osam dana 1990. godine. Uključio sam se u osnivanje stranke ovdje u Dežanovcu, no nije mi se svidio smjer u kojem je ta priča krenula pa sam brzo istupio – prisjeća se Stjepanović koji se nakon toga ponovno politički angažirao 2000. godine u SDP-u. Ipak, u budućnosti se ne vidi niti u jednoj od bivših stranaka. Priznaje kako u općini na lokalne izbore planira izaći kao nezavisni kandidat za načelnika, dok je na županijskoj spreman priključiti se Hrebakovoj listi.

-Iako nas je u službenim pregovorima o toj suradnji omeo nedavni potres, načelno sam za tu ideju. Svi mi nezavisni načelnici smo na neki način bili šikanirani od strane svojih stranaka. Tako se, primjerice, ja, koji sam svojedobno bio jedini SDP-ov načelnik u županiji, nisam mogao naći na listi stranke za Županijsku skupštinu gdje bih vjerojatno bio bolji oni onih koji su tamo sjedili posljednjih godina. Uostalom, zašto i mi nezavisni načelnici ne bismo pokazali jedan novi put? Kad već nemamo koordinacije sa županom, moramo pokušati nešto reći kroz Skupštinu. Drugačije, očito, ne ide – smatra Stjepanović.

Dodaje kako je takva suradnja nužna za normalno funkcioniranje i napredak određene sredine, a kao dobar primjer navodi upravo svoju općinu u kojoj predstavnici različitih stranaka surađuju bez problema i većinu odluka donose jednoglasno. K tome, uvjeren da su za dobar rezultat na izborima, od stranačkog predznaka važniji dobri rezultati rada koje, smatra, imaju načelnici okupljeni oko ove priče. Naposljetku, kaže Stjepanović, bitan je i stav, a o njegovu ponešto govori i fotografija prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koju drži iznad svog radnog stola. I to od prvog dana kada je kao SDP-ov načelnik ušao u sadašnji ured.

-Našao sam je skrivenu iza jednog ormara, očistio sam je i stavio na zid. Mnogi su me pitali kako je moguće da ja, kao SDP-ovac, imam fotografiju Tuđmana u svom uredu. Ali, ja u tome ne vidim ništa sporno. Franjo Tuđman je čovjek zaslužan za stvaranje hrvatske države. I upravo tako ga gledam, kao čovjeka s velikim zaslugama, a ne kao pripadnika određene stranke. Tako bi to i inače trebalo funkcionirati u politici. Stoga, dok sam ja ovdje, bit će i Tuđman – zaključuje Stjepanović.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!