RAVNATELJICE ZA CENZUS ‘Roditelji s većim primanjima nas ni ne traže povlastice!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U javnom prostoru ne jenjava rasprava o uvođenju cenzusa za besplatni smještaj u bjelovarskim vrtićima, za treće i svako sljedeće dijete u obitelji. Podsjetimo, bura se podigla nakon što je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća obznanjeno kako pravo na besplatan smještaj neće imati svi u spomenutoj kategoriji, već samo oni koji po članu obitelji ostvaruju 1400 i manje kuna po članu obitelji.

Kako su pojasnili u Gradu, do priče oko uvođenja cenzusa je došlo nakon što su ravnateljice vrtića shvatile da iznos od 400 tisuća kuna koji je za novu mjeru osiguran u proračunu, neće biti dostatan za svu djecu odnosno roditelje koji bi bez ikakvih kriterija imala pravo na oslobođenje plaćanja vrtića. Drugim riječima, kad bi vrtići izašli u susret svim roditeljima s troje i više djece, za dio njih bi sami morali snositi razliku. Vrtići bi ovih dana na svojim upravnim vijećima trebali izmijeniti pravilnike u koje će biti uvrštena i nova mjera.

Smještaj u bjelovarskim vrtićima posljednjih nekoliko dana ‘vruća’ je tema

Ravnateljice bjelovarskih vrtića obrazložile su zbog čega podržavaju uvođenje cenzusa za spomenutu mjeru.

-U privatnim vrtićima u ovom trenutku roditelji za prvo dijete plaćaju smještaj 500 kuna, za drugo dijete osiguran je popust od 20 posto, a za treće, ako su svi u vrtiću, smještaj je besplatan za roditelje, odnosno troškove pokriva Grad Bjelovar. Besplatni vrtić za treće i svako sljedeće dijete čak i ako su starija izvan vrtićkog sustava je nova mjera, a s obzirom na velik broj roditelja jednostavno smo morali uvesti određene kriterije, kako bi pravo na besplatni vrtić imali roditelji s nižim prihodima – kaže ravnateljica Dječjeg vrtića ‘Ciciban’ Senka Ivanušec.

Prilikom izračuna prvog predloženog cenzusa koji bi, kako je najavio gradonačelnik Hrebak, ipak mogao biti i povećan, gledalo se, kaže Ivanušec, na prosječna primanja na temelju kojih se mogu ostvariti i neke druge socijalne povlastice.

-Mi bismo rado sve obuhvatili, ali to zahtjeva jedan visok standard koji u ovom trenutku ne možemo realizirati. Osim toga, roditelji s visokim primanjima od nas to i ne traže – tvrdi Ivanušec koja smatra kako bi prilikom rasprave u vrtićima trebalo uzeti u obzir činjenicu kako Bjelovarčani plaćaju jeftiniji vrtić od mnogih drugih gradova u Hrvatskoj, a razlike su, dodaje, još veće kad se usporede s cijenama u Europskoj uniji.

Dohodovni cenzus za sve polaznike već je pak prisutan u gradskom, Dječjem vrtiću Bjelovar. Ovisno o visini primanja, ondje roditelji smještaj plaćaju 500, 450, 300 ili 150 kuna mjesečno, dok razliku također pokriva Grad. Ravnateljica te predškolske ustanove Anna Lauš kaže kako ne vidi razlog za dizanje tenzija oko uvođenja cenzusa vezanog uz novu mjeru.

-Mjera će se provesti na način da bude što pravednija. Moram priznati dam malo i uznemirena zbog ove situacije jer mi posljednjih mjeseci prolazimo kroz dosta teško i mukotrpno razdoblje zbog koronavirusa i covida. Cijelo to vrijeme mi smo radili, trebali smo se pobrinuti za svu tu djecu i sačuvati ih. To nitko nije spomenuo. Znači, naš rad u praksi ne spominje nitko, svi govore samo o cijenama. A one su dobre, bit će i bolje, radi se na poboljšanju uvjeta. No, mislim da sada svi trebamo skupiti glave i preživjeti ovo razdoblje, a ne se svađati oko cijena. Ovim putem vas molimo za podršku, da se mi koji radimo s djecom ne opterećujemo stvarima koje su nam trenutno sporedne – kazala je Lauš.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!