VRTIĆ PO ŽELJI RODITELJA U posljednje tri godine napravljen je iskorak

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Projekt poslijepodnevne smjene i produženoga boravka koji se, pod nazivom “Vrtići po želji roditelja”, u svim bjelovarskim vrtićima provodi drugu godinu, izvrsno je prihvaćen među građanima. Grad Bjelovar planira nastavak toga projekta za kojeg je dobiveno 100 postotno financiranje iz Europskog socijalnog fonda, o čemu je, uz ulaganje u predškolski odgoj na području grada, bilo riječi na današnjoj konferenciji za novinare u Gradskoj upravi. Gradonačelnik Dario Hrebak.

Grad Bjelovar je, uz Grad Zadar povukao najviše sredstava u Hrvatskoj, gotovo 14 milijuna kuna i to bespovratnih. 50 posto od tih iznosa je bilo za plaće 50-ak i više zaposlenih kroz taj projekt, 30 posto bili su materijalni troškovi, 20 posto bilo je za ulaganja, interijer, didaktičke opreme i slično, te 10 posto za same edukacije za djelatnike vrtića – pojasnio je Hrebak i dodao kako je poražavajuće da je Grad u zadnje tri godine uložio ogromnih 80 milijuna kuna vlastitih i EU sredstava u vrtiće. Hrebak je upozorio da u Hrvatskoj svaki treći grad ili općina nemaju zgradu vrtića, dok 2/3 mališana uopče ne idu u vrtiće. S druge strane, ponosno je istaknuo da zahvaljujući ulaganjima i smanjenju plaćanja vrtića za roditelje, na području Grada u posljednje je tri godine ušlo novih 250 mališana. No, porazno je da još uvijek 1500 djece ne idu u nikakve vrtiće.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Ciciban, Senka Ivanušec naglasila je da je svako ulaganje u predškolski odgoj iznimno važno za zajednicu i za svu djecu. Dodala je da i istraživanja pokazuju da djeca koja su bila uključena u predškolski odgoj kasnije imaju razvijene vještine od same uspješnosti, do socijalnih postignuća i afirmacije u društvu što nije zanemarivo. Ivanušec je istaknula i dobru suradnju s Gradom Bjelovarom koja je, naročito u posljednje tri godine, doprinijela brojnim pogodnostima. O samom nastavku projekta produljenog boravka djece u vrtiću, Ivanušec je rekla kako je jedna od brojnih pogodnosti što nudi i onoj djeci koja nisu dobila svoje mjesto u redovnom programu da ipak budu uključena u program i socijalizaciju. U DV Ciciban tu je uslugu koristilo oko 30-ak djece.
-Napredujemo, nosimo dobru poruku zajednici i društvu i sigurna sam da zajedno to možemo – zaključila je Ivanušec.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!