ČITAM, DAM, SRETAN SAM Uključite se u sjajnu akciju bjelovarske knjižnice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Narodna knjižnica Petar Preradović i ove se godine uključila u obilježavanje Međunarodnog dana darivanja knjigom kroz svoju akciju ‘Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj’ koja se provodi u sklopu nacionalne kampanje ‘Čitaj mi’. Podržava ju bjelovarsko Dječje gradsko vijeće, a Branka Mikačević s Dječjeg odjela bjelovarske knjižnice kaže da se obilježava na jedan posebno human način.

-Međunarodni dan darivanja knjigom obilježava se 14. veljače svake godine i volonterski je to projekt kojim se želi probuditi ljubav prema čitanju, a isto tako i darivanju kod djece. Želi ih se potaknuti da više čitaju, a sve to darujući svoju knjigu ili slikovnicu nekom drugom djetetu, ustanovi ili organizaciji uz objašnjenje zašto to rade i koliko će to drugom djetetu mnogo značiti. Djeca uče koliko je lijepo i važno pomagati – kaže Mikačević.

Koliko je to važno, svjedoči i podatak kako u Hrvatskoj, prema istraživanjima, svako treće dijete nema niti jednu slikovnicu ili knjigu. Zato je važno da se svi uključimo u akciju.

-Pozivaju se sva djeca i odrasli da slikovnice daruju lokalnim knjižnicama, dakle, u ovom slučaju, našem dječjem odjelu knjižnice u Bjelovaru. Mi ćemo onda proslijediti potrebitima sve te slikovnice. Dakle, dječjem odjelu bolnice, pedijatriji, dječjim pedijatrijskim ambulantama, zubnim ordinacijama koje okupljaju djecu, raznim udrugama i ostalima – dodaje Mikačević.

Ne treba posebno naglašavati kako ovakve donacije silno razvesele one kojima su namijenjene.

-Kad dođete na odjel gdje borave djeca s tim paketom slikovnica, naravno da se vesele. I u tim dječjim ambulantama i na zubariji i u pedijatrijskim ambulantama, dok djeca sa svojim roditeljima čekaju na red da ih liječnik pregleda, mogu prelistati sve te slikovnice i na taj način će se manje brinuti oko samog pregleda. Isto tako, jako dobro surađujemo s raznim udrugama i organizacijama na području grada Bjelovara i imamo informaciju da je to jako dobro – emotivno dodaje Mikačević.

Pozivaju sve korisnike knjižnice, pa i one koji to nisu, da se uključe u ovu hvalevrijednu akciju i obilježe Međunarodni dan darivanja knjigom.

-Darujte knjigu ili slikovnicu nekom malenom prijatelju ili rođaku, ostavite knjigu ili slikovnicu kod nas u hodniku, u dječjem odjelu knjižnice. Moram spomenuti i da će svi sudionici dobiti zahvalnice pa bi bilo dobro da se jave kod ostavljanja slikovnice, jer djeca jako vole kad su nagrađena, pa da za ovo humano djelo dobiju i male zahvalnice – ističe naša sugovornica.

Akcija prikupljanja slikovnica i knjiga na Dječjem odjelu bjelovarske knjižnice traje sve do 13. veljače, tako da imate vremena odabrati one za koje mislite da bi nekom drugom mogle uljepšati.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!