UČENICI BEZ PRIJEVOZA Čazmatrans od Županije dobio nepotpun popis linija

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Za učenike nižih razreda osnovnih škola i maturante u srednjim školama jučer je ponovno počela nastava u fizičkom obliku, no neki od njih s područja Bjelovarsko-bilogorske županije nisu uspjeli stići do svojih škola. Roditelji maturanata požalili su nam se kako za dio njih jučer nije osiguran autobusni prijevoz do škola.

-Ostavio sam sina jučer u 6 ujutro na bjelovarskom kolodvoru, kako bi stigao na autobus za Daruvar, kamo ide u školu, no gotovo sat vremena kasnije službenici na kolodvoru su mu rekli da taj autobus neće doći. Da stvar bude gora, između Bjelovara i Daruvara nema ni redovnih autobusnih linija, a kako je već bilo kasno da ga vozim u školu automobilom, jučer nije ni bio na nastavi – priča nam

Bjelovarčanin Mato. Da neke linije nisu bile u funkciji, potvrdili su nam i u Čazmatransu.

-Čazmatrans je od Županija na čijem području obavlja prijevoz zatražio popis relacija na kojima putuju maturanti. Iako to za nas predstavlja ogromni gubitak, nakon toga smo pokrenuli autobusne linije za sve pravce koji su nam dostavljeni. Međutim, pokazalo se da nismo imali sva saznanja odnosno da nismo dobili sve relacije – otkriva komercijalni direktor u tvrtci Čazmatrans Nova Berislav Saraja.

Nakon toga su, kaže Saraja, popisi relacija revidirani pa je sada u funkciji većina linija. Saraja dodaje kako je trenutna situacija s prijevozom učenika ogroman financijski udarac na prijevozničke tvrtke, s obzirom da za relativno mali broj učenika moraju stavljati u funkciju velik broj linija.

-Na svakom pravcu koji inače vozimo ima po nekoliko učenika koje treba prevesti. Primjerice, samo za grad Bjelovar devet je takvih pravaca, a više ih je i za ostale gradove. Vrlo su prometno razgranati i teško ih je pokriti – kaže Saraja.

Dodaje kako u obzir valja uzeti i činjenicu da dio učenika u školu i iz škole putuje između županija, što se možda prilikom sastavljanja liste pravaca nije uzelo u obzir.

Saraja kaže kako mu je žao zbog propusta te kako razumije ogorčenje roditelja i djece, no uvjerava kako bi sve linije bile uvedene samo da je Čazmatrans na vrijeme bio upoznat s njima. I to, napominje, usprkos velikim gubicima koje ova tvrtka gomila već mjesecima uslijed koronakrize. Prilikom pokrivanja novih troškova u Čazmatransu računaju na pomoć Županije, o čemu će biti riječi na za danas zakazanom sastanku.

Na naše službeni upit o slanju nepotpunih podataka Čazmatransu, iz Županije smo primili sljedeći odgovor:

Na posljednjoj sjednici Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije nakon koje je održana i konferencija za medije, a na temu povratka dijela učenika u školske klupe naznačeno je da će zbog kratkoće roka biti glavni izazov organizirati prijevoz učenika, zbog čega su, između ostalog, sastanku prisustvovale i voditeljice Stručnog vijeća ravnatelja osnovnih i srednjih škola Ivana Haić i Nataša Vibiral. Tada je utvrđeno da će ravnateljstva škola morati promijeniti u kratkom roku kompletan raspored s obzirom da su se u školske klupe vratili samo maturanti kada govorimo o srednjim školama. Na ravnateljstvima je bio izazov napraviti nove rasporede prema kojima prijevoznik Čazmatrans treba osigurati linije. U nekoliko slučajeva ravnateljstva nisu uspjela uskladiti rasporede s prijevoznikom, međutim od danas prema informacijama koje imamo sve su linije usklađene prema novom rasporedu za sve naše maturante s područja naše županije, ali i šire.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!