HSLS O VRTIĆIMA: S obzirom na dogovor između HDZ-a, SDP-a i Bajsa, nećemo inzistirati na cenzusu!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Predstavnici više stranaka u Gradskom vijeću danas javno istaknuli kako se protive najavljenom uvođenju cenzusa za besplatni vrtićki smještaj za svako treće i iduće dijete u bjelovarskim obiteljima. Među onima koji su protiv uvođenja kriterija je i gradski HDZ prevođen predsjednikom Gradskog vijeća Antom Topalovićem, o čemu se naknadno priopćenjem oglasio se i njegov glavni partner u Vijeću, HSLS, stranka bjelovarskog gradonačelnika D. Hrebaka. Iako stav ostalih vijećnika drže ‘populističkim dodvoravanjem biračima’ te i dalje drže da za roditelje čija primanja dosežu iznose  do 20 tisuća kuna ne treba osiguravati dodatne povlastice, iz HSLS-a poručuju kako, s obzirom na postignuti dogovor između  HDZ-a, SDP-a i NL Damir Bajs, neće raditi problem te kako ipak neće inzistirati na uvođenju cenzusa. Priopćenje možete pročitati u nastavku.

HDZ, SDP i lista Damir Bajs zajedno – “besplatni vrtić” za roditelje koji zarađuju 20.000 kuna mjesečno

Vezano uz temu trebamo li roditelje čije plaće iznose više do 20 000 kuna osloboditi plaćanja vrtića, HSLS ima jasan stav. U vrijeme kada manje od 50 posto naše djece uopće može ići u vrtiće, populističko dodvoravanje biračima i spin o “besplatnom vrtiću” jasno pokazuje da je s početkom 2021. godine započela predizborna kampanja.

Stav HSLS je jasan, a to je da roditelji čije su plaće 20.000 kuna ne trebaju biti oslobođeni plaćanja vrtića. Smatramo da bi to bila loša poruka na što upućuju i reakcije predstavnika svih vrtića grada Bjelovara. Isto tako, politika kojom smo obnovili sve vrtiće u Bjelovaru, izgradnja novih vrtića u gradu u kojem u zadnjih 50 godina nije izgrađen novi vrtić te smanjivanje cijene vrtića sa 750 kuna na 500 kuna jasno govori kako radimo i što je cilj. Više od 80 milijuna kuna uloženo je u vrtiće u ovome mandatu i to ćemo nastaviti.

Obzirom da je danas postignut dogovor između HDZ-a, SDP-a i liste Damir Bajs da su za oslobođenje svih roditelja plaćanja vrtića za treće dijete, nećemo raditi problem i nećemo ići na cenzus i uvođenje socijalnog kriterija.  

Svjesni smo da je izborna kampanja krenula i da se svi žele dodvoriti biračima i teško je voditi razumnu raspravu u ovakvoj atmosferi.

Želimo svima puno sreće u predstojećoj kampanji, nadam se da ćemo imati što više kandidata kako bi građanima pružili što veći izbor, pa oni koji misle da roditelji s primanjima od 20.000 kuna ne trebaju plaćati vrtića neka to i ponude građanima. I onima čija djeca idu u vrtiće, ali i onima koji ne mogu poslati svoju djecu u vrtić. Naglašavamo, više od 50% djece ne ide u vrtić.

Bjelovarčanke i Bjelovarčani će sami prosuditi između konkretnih rezultata i poboljšanja standarda svih vrtića s ciljem da se izgrade novi vrtići i da sva djeca mogu u vrtiće i populističkih obećanja o “besplatnom vrtiću”.

Bjelovar ćemo i dalje graditi kao najbolji grad za poslovanje u Hrvatskoj jer jedino nova radna mjesta i stvaranje nove vrijednosti garantiraju poboljšanje standarda življenja u Bjelovaru, a nećemo se spuštati u populizam kako bi se dodvorili biračima obećavajući demagoške parole poput “besplatnog” vrtića.

Predsjednik GO HSLS-a Bjelovar

Mario Holiček


PODIJELI S PRIJATELJIMA!