POLJOPRIVREDNA REALNOST Nada u proizvođačima koji nude nešto novo

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKO TROJSTVO – Situacija u poljoprivrednom sektoru na nivou cijele države nije sjajna, no brojne troškove sve malobrojnijih poljoprivrednih proizvođača ipak olakšavaju potpore koje stižu iz pojedinih općina. Među njima je i Veliko Trojstvo koje godinama brine o svojim poljoprivrednicima. Realnu situaciju najbolje dočarava načelnik Ivan Kovačić.
– Ono čega je bilo, toga više nema. Nema više te proizvodnje koja je nekada bila. Za tim ne možemo plakati jer to je završena priča. Nema više svinja, mlijeka, krava, tova junadi, nešto možda ima, ali to su ostaci ostataka – kaže Kovačić.
Načelnik Ivan Kovačić
Načelnik je istaknuo kako se od same poljoprivredne proizvodnje nikada nije niti živjelo na području Velikog Trojstva. Brojne obitelji preživljavale su zahvaljujući rudniku u kojoj je radilo 350 ljudi, Ciglana u Paulovcu zapošljavala je možda i veći broj ljudi, a tu je i novija ciglana koja je kruh osiguravala za 250 osoba. Proizvodne tvrtke koja ima više od 700 zaposlenika na području Bjelovara danas više nema, upozorio je načelnik i dodao kako im je dužnost pomoći barem onom malom broju poljoprivrednika koji se i dalje bore za opstanak.
– Ove godine bilo je osigurano oko 150 tisuća kuna. To će se zaustaviti negdje na 120 tisuća. Sada se razmišlja i o nekim novim potporama za proizvođače koji prije nisu postojali – napominje načelnik.
Poput proizvodnje bučinog ulja, meda, a nažalost sve malobrojniji su i proizvođači mlijeka i mliječnih proizvoda, zaključio je načelnik Kovačić.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!