STRAH OD POTRESA Nakon nedavnih katastrofa, sve više građana osigurava imovinu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Nakon potresa koji su Hrvatsku pogodili tijekom 2020. godine značajno je porastao interes građana za osiguranje imovine od te elementarne nepogode. Prema procjenama Hrvatske gospodarske komore, premija osiguranja od potresa na kraju ove godine iznosit će oko 110 milijuna kuna, što je rast od 28 posto u odnosu na proteklu godinu, a broj osiguranja porast će na 140 tisuća, odnosno za oko 30 posto. Veći interes za ovu vrstu osiguranja potvrđuju i u bjelovarskoj poslovnici Sava osiguranja.

-Istina, interes je porastao i ljudi se iz straha puno više osiguravaju i traže pokriće rizika od potresa što do sada nije bio slučaj za naše područje. Treba napomenuti da se osiguranje od potresa ne može ugovoriti kao samostalna polica, nego se prethodno mora ugovoriti minimalno rizik od požara – kaže nam Dražen Paun, samostalni zastupnik u Sava osiguranju.

Bjelovarski tim Sava osiguranja

U toj osiguravajućoj kući napominju kako je prije zaključenja police važno obratiti pozornost na više detalja.

-Dakle, kod izrade police osiguranja imovine bitno je obratiti pozornost na visinu pokrića, odnosno je li osigurano na novu vrijednost ili na stvarnu vrijednost, potom imate li u okviru police osiguranja imovine ugovorene franšize odnosno sudjelovanja u štetama, zatim koji su još rizici osigurani itd. – tumači Paun, dodajući kako je uvijek bolje osigurati kuću na novu vrijednost jer tada se prilikom obrade štete ne odbija amortizacija.

-Što se tiče franšize, ukoliko je moguće, za klijenta je najbolje ugovoriti policu bez franšize. Naime, ukoliko ugovorite franšizu, cijena police će biti niža ali ćete sudjelovati u štetama, dok je situacija suprotna ako nemate ugovorenu franšizu – pojašnjava naš sugovornik.

Bitno je naglasiti i da su štete priznate samo za slučaj potresa snage 5 ili više stupnjeva po Mercalli-Cancani-Siebergovoj ljestvici. Također visina premije koju ćete platiti za osiguranje rizika potresa ovisi i o tome gdje se imovina nalazi zbog područja i razina opasnosti. Primjerice, Bjelovarsko-bilogorsko područje je trenutno u zoni rizika 2.

-Postoje i razlike u osiguranju kuće ili stana. Kod osiguranja kuće, vi kao vlasnik nekretnine osiguravate nekretninu u cijelosti, dakle i građevinski dio i stvari kućanstva, dok kod osiguranja stana vi kao vlasnik stana osiguravate samo stvari kućanstva, dok bi građevinski dio trebao biti osiguran od strane vlasnika zgrade – kaže Paun.

S obzirom na snagu nedavnih potresa koji su odnijeli i žrtve, a u podrhtavanjima tla je bilo i ozlijeđenih, klijente zanima i pokrivaju li osiguranja od potresa i rizike od ozljeđivanja ili gubitka ljudskih života.

-Na žalost, dogodili su se najgori ishodi i ovim putem izražavamo iskrenu sućut obiteljima koje su u ovoj tragediji izgubile svoje najdraže. No, treba naglasiti da police osiguranja imovine ne pokrivaju ozljeđivanje i gubitak ljudskih života, ti rizici pokriveni su policama osiguranja od nezgode ili životnog osiguranja – ističe Paun.

Iznimno je važno da građani koji su osigurali svoju imovinu od potresa znaju što činiti, odnosno kako ostvariti svoja prava, ako do katastrofe zaista dođe.

-Štete od potresa obuhvaćene su osiguranjem samo ako je potres u mjestu osiguranja seizmografski registriran pri mjerodavnoj seizmografskoj službi. Nadalje, potrebno je štetu prijaviti u roku od 72 sata i pribaviti potvrdu od geofizičkog odsjeka ili neke druge institucije koja izdaje službene podatke o potresu koja potvrđuje nastalu štetu – kažu u Sava osiguranju, u kojem su za naš portal napravili i konkretan primjer police osiguranja za obiteljsku kuću veličine 100 četvornih metara te nešto manji stan.

-Moramo napomenuti da je ovo informativni primjer osiguranja kuće sa požarnim rizicima (požar, oluja, tuča, direktni udar groma, eksplozija i odgovornost) i potresom. Za kuću veličine 100 četvornih metara gdje bi osigurana svota građevinskog dijela bila 60.000 € i stvari kućanstva 30.000 €, premija za jednokratno plaćanje iznosila bi oko 700,00 kuna godišnje. Još jednom napominjem da su u ovom primjeru uključeni minimalni rizici, tj. ovisi o željama klijenta i uključenim dodatnim rizicima cijena osiguranja se mijenja.

Također, na primjeru osiguranja stana od recimo 70 četvornih metara cijena osiguranja iznosi 390 kn na godišnjoj razini. No, opet napominjem da su to osnovni požarni rizici i potres – zaključuje Paun.

Kad se u obzir uzme činjenica da je šteta nastala u prošlogodišnjim potresima u Hrvatskoj premašila nevjerojatnih 100 milijardi kuna, spomenuti iznosi premija i ne čine se pretjerano velikima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!