ISKORAK Lipik dobiva prvi europski centar za umjetnu inteligenciju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

LIPIK – Lipik dobiva prvi europski centar za razvoj umjetne inteligencije. Kako se moglo čuti na nedavnom predstavljanju projekta, u sklopu prve faze provedbe organizirat će se 6-mjesečna edukacija o umjetnoj inteligenciji koju će provoditi vodeći domaći i strani IT stručnjaci, a interes potencijalnih polaznika je ogroman.

-U petak poslijepodne krenuli smo s kampanjom, samo preko društvenih mreža, i do sada nam je javilo preko stotinu potencijalnih polaznika. Ako se prijave nastave ovim tempom, do 1. veljače će ih sigurno biti oko 300. Javljaju se ljudi iz svih dijelova Hrvatske, od Vukovara do Dubrovnika i spremni su zbog ove edukacije koja traje šest mjeseci, privremeno doseliti u Lipik– kaže direktor lipičke Razvojne agencije LIRA-e Dejan Iličić.

Šestomjesečno obrazovanje za programera umjetne inteligencije provodit će se u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje i za polaznike će biti besplatno. Riječ je o školovanju na području umjetne inteligencije, algoritama, strojnog i dubokog učenja te znanosti o podacima koje iziskuje ozbiljan angažman. Naime, predavanja i radionice svakog će dana trajati po osam sati.

-Osim edukacija i teorijskog dijela, puno vremena će biti posvećeno i praktičnom dijelu te će svaki polaznik raditi na razvoju vlastitog proizvoda. Drugim riječima, svaki bi polaznik nakon tih šest mjeseci trebao imati proizvod s kojim bi morao krenuti u vlastiti posao – tumači Iličić.

U drugoj fazi ovoga projekta predviđena je adaptacija i opremanje objekta Edukacijskog centra umjetne inteligencije u kojem bi, uz nove šestomjesečne edukacije, trebao zaživjeti i srednjoškolski program, dok treća faza podrazumijeva izgradnju kampusa s fakultetom. Lipički gradonačelnik Vinko Kasana zadovoljan je zbog početka provedbe ove priče koju Grad Lipik i LIRA pripremaju jako dugo.

-Mi ovaj projekt pripremamo već tri godine, razgovarali smo s čitavim nizom stručnjaka koji su nam potvrdili da smo na dobrom putu. Mislim da smo odabrali pravi trenutak za početak realizacije. Svjesni smo da u budućnosti nove tehnologije ulaze u svaki segment života i mi želimo biti dio toga, želimo da Lipik bude nacionalni centar umjetne inteligencije. Ovo je strateški važan projekt, ne samo za grad Lipik, već i za našu županiju i državu – istaknuo je Kasana. Dodaje kako je uvjeren da će zbog ove priče u Lipik uskoro stizati i polaznici i stručnjaci iz cijeloga svijeta.

-Možda će netko reći da su ta očekivanja preambiciozna, ali činjenica je da u Europi nema niti jedan takav kampus, u Kini ih već ima na stotinu u Americi desetak. No, u Europi ih nema. Stoga mi želimo biti pokretač i motivator da i drugi počnu razmišljati u tom pravcu – kaže Kasana, podsjećajući kako je Lipik i prije ovoga projekta vodio računa o ulaganjima i razvoju IT sektora pa su određene IT tvrtke, poput tvrtke DataMir njemačkog ulagača, već pronašle svoje mjesto u novom lipičkom Poduzetničkom inkubatoru. Osnivanje Nacionalnog centra za umjetnu inteligenciju stoga je svojevrsni nastavak priče na kojoj u Lipiku rade već neko vrijeme. Uz pripremu spomenute edukacije, danas ondje počinju i radovi na opremanju Poduzetničkog inkubatora za umjetnu inteligenciju, prvog u Hrvatskoj, u koji će biti uloženo 3,5 milijuna kuna i koji bi trebao biti završen za 8 mjeseci.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!