BATATOM DO USPJEHA Bilogorski proizvođači traže pojačanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ŠANDROVAC – Obitelj Perec iz Šandrovca se uzgojem batata bavi posljednjih pet godina. Na svojim su gospodarstvima krenuli sa sto sadnica da bi prošle godine imali nemalih šezdeset tisuća i to na tri i pol hektara za konvencionalnu proizvodnju, a pola hektara za onu ekološku. S prodajom nemaju problema – dio odlazi u otkupne centre, dio prodaju online kanalima, a sada je došlo vrijeme za pojačanje. Pereci traže suradnike spremne za uzgoj batata za što su se odlučili iz jednostavnog razloga.
Foto: OPG Perec
-Suradnike tražimo jer mi sami ne možemo proizvesti onoliko batata koliko bi ga mogli plasirati u otkupne centre – kaže Sven Perec.
Oni koji se odazovu pozivu mogu računati na siguran plasman jer je tržište osigurano.
-Sve što proizvedu ćemo mi otkupiti i sitni i prvu klasu i krupni. Moraju biti sortirani u te tri kategorije: od 150 do 250 grama je sitni, od 250 do 750 grama je prva kategorija, a od 750 grama do kilograma je krupni. Onaj teži od kilograma ne kupujemo, ali takvoga ni nema puno, to su stvarno rijetki primjerci – tumači Perec.
Šandrovački uzgajivači traže suradnike za proizvodnju na jednom hektaru što za batat nije malo jer je to kultura koja zahtjeva specijaliziranu mehanizaciju koju oni mogu iznajmiti, ali i dosta ručnog rada, pa oni kojima motika nije mila se u tako nešto ne bi trebali upustiti. Tu je i trošak sadnica koje zainteresirani mogu ili kupiti od Pereca ili proizvesti sami. Pereci imaju svoje sadnice. Kupovina sadnica za njihovu površinu bi bila prevelik ulazni trošak, ali to je tek dio razloga.
Foto: OPG Perec
-Mi smo prve godine probali sami uzgojiti sadnice, ali smo za dvije trećine površine sadnice naručili i naše sadnice su bile daleko bolje s daleko većim prinosom od sadnica koje smo kupili – ističe Sven Perec.
Ono što oni zainteresirani za uzgoj batata i suradnju sa šandrovačkim uzgajivačima moraju napraviti uključe li se je batat isporučiti, odnosno ne odustati primjerice na pola sezone.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!