DEJAN TOMIĆ Mladi Bjelovarčanin državni prvak iz kemije!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Mladi Bjelovarčanin Dejan Tomić može se pohvaliti činjenicom da je državni prvak iz kemije! Posebna je to i zahtjevna znanost, ali ovom učeniku 2. D razreda prirodoslovno-matematičkog smjera Gimnazije u Bjelovaru, čini se, kemija itekako ide od ruke. Zbog epidemioloških mjera Dejan je svoju titulu državnog prvaka “lovio” u svojoj školi jer do miješanja učenika nije smjelo doći. Dejan otkriva kada se pojavilo zanimanje upravo za tu znanost.
– Zanimanje za kemiju pojavilo se negdje u sedmom razredu, konkretnije u drugom polugodištu kada sam se počeo upoznavati sa svijetom atoma, molekula, iona i slično. Tek sam kasnije počeo shvaćati na koji se način odvijaju reakcije, a bilo mi je zanimljivo zaključivati koji će produkti nastati tijekom tih reakcija, pod kojim se uvjetima reakcije odvijaju te koliko su zapravo reakcije zastupljene svuda oko nas, ali i u nama. Bit je zapravo u eksperimentu pa je vrlo poseban osjećaj kada svojim rukama izvedem eksperiment umjesto da ga samo gledam – kaže Dejan.
Dejan otkriva i kako je izgledalo natjecanje, kako su tekle pripreme i naravno, je li bilo jako teško.
– Pripreme su bile dosta zahtjevne jer je natjecanje daleko nadilazilo gradivo koje se radi na redovnoj nastavi. Veliku podršku i pomoć pružala mi je moja mentorica Ankica Fusić kojoj se zahvaljujem. Zaista je radila sve da mi pomogne i mogao sam joj se obratiti za sve što mi nije jasno. Isto tako, imao sam dosta literature pomoću koje sam se pripremao – kaže Dejan.
Natjecanje se sastojalo od dva dijela – ispit teorije koji je trajao dva sata te zadani pokus koji učenici nisu mogli raditi već su samo odgovarali na pitanja.
– Kemija je prirodna znanost pa tako, kao u svakoj prirodnoj znanosti, postoji onaj dio teorije. Naravno, od sedmog razreda učimo simbole, u osmom kiseline i slično, a za državno natjecanje trebalo je naučiti recimo boje taloga, otopina, plamena, sve ono što je zapravo karakteristično za neke kemijske reakcije putem kojih bih trebao prepoznati o kojim se otopinama radi. To mi je bio najveći problem jer nisam baš za teoriju. S druge strane, najlakši su mi iskreno bili računski zadaci. Mislim da sam tu dosta dobar, a tu nije niti potrebno nekakvo štrebanje – rekao je Dejan.
Kako kaže Dejan, imao je veliku podršku svoje mentorice, no kaže kako mu je i samome bila želja iskušati svoje znanje kroz natjecanje.
– U prvom razredu srednje škole sam sam se htio prijaviti na natjecanje jer već sam imao iskustva iz osnovne škole. Nije se radilo o tome da me mentorica tjera na natjecanje već mi je svojim mentorstvom samo pružala punu podršku – kaže Dejan.
A Dejanova mentorica, profesorica Ankica Fusić za Dejana ima samo riječi hvale.
– Dejan je učenik kojeg krasi niz vrlina, upornost, zrelost, poštenje, znanstvena znatiželja, marljivost, pristojnost, pomaganje drugima. Drago mi je što sam imala priliku podučavati ga, usmjeravati, pratiti i poticati na njegovom znanstvenom putu – poručuje Ankica Fusić.
Dejan kojega, kako smo čuli, krase mnoge vrline ide i korak dalje. Naime, trenutno se priprema za Međunarodnu kemijsku olimpijadu.
– Krajem 12. mjeseca dobio sam poziv da sudjelujem u pripremama za Olimpijadu. Ove godine one su organizirane tako da idemo na pripreme koje su se inače organizirale na PMF-u u Zagrebu, no ovoga će puta biti online. Predavat će nam općenito profesori fakulteta raznih instituta za znanost, ali i bivši Olimpijci. Zapravo se radi još dosta teže gradivo nego ono za državno natjecanje tako da se obuhvaća gradivo čak s prve, druge, ali i treće godine fakulteta – ističe Dejan.
Pripreme se odvijaju u više krugova.
– Konkretno sam završio s prvim krugom priprema te čekam kada će biti drugi. U travnju bi se naime trebao održati ispit gdje bi četvero najboljih trebalo predstavljati Hrvatsku na Olimpijadi koja bi se trebala održati ove godine u Japanu – zaključuje Dejan.
Želimo Dejanu puno sreće, kako u pripremama tako i na natjecanjima. Samo hrabro! (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!