BAJS NA SUDU Skupa ‘igra’ lažnim profilima u jeku kampanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Sutra u 9,30 sati na bjelovarskom Općinskom sudu zakazano je ročište u predmetu u kojem Alen Kaminski i Kristijan Car iz Bjelovara tuže stranku aktualnog bjelovarsko-bilogorskog župana, Damir Bajs Nezavisna lista, te članicu te stranke, inače i predsjednicu županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova, Ivanu Pirin. Kako doznajemo iz izvora bliskih sudu, Pirin i Bajs, odnosno njegova stranka, na sudu su se našli zbog navodne manipulacije lažnim profilima na društvenim mrežama. Lažni profili, nicali su u jeku prošle predizborne kampanje za lokalne izbore, kada su optužena Pirin i stranka tadašnjeg, a i trenutnog župana Damira Bajsa u ime drugih osoba, navodno otvarali lažne profile i putem njih plasirali političke poruke protiv svojih protukandidata. S obzirom da su, mimo svoje volje, bili upleteni u tu priču, tužitelji u ovom sporu od Pirin i Bajsa traže financijsku zadovoljštinu. Koliko, nismo uspjeli doznati. Aferu s navodnim lažnim profilima je, kako doznajemo, svojedobno istraživala i policija temeljem naloga Državnog odvjetništva, no daljnji postupci po službenoj dužnosti naknadno nisu pokretani.

Iako je riječ o privatnoj tužbi, s obzirom na upletenost stranke aktualnog bjelovarsko-bilogorskog župana Bajsa, ova priča ima javni značaj, pa je portal Klikni.hr od Općinskog suda u Bjelovaru prošli tjedan zatražio da se novinarima portala omogući da budu prisutni na ročištu u ponedjeljak. Međutim, taj nam je zahtjev odbijen.

-Na navedenom pripremnom ročištu neće se izvoditi dokazi, niti su na to ročište pozvane stranke, već su pozvani punomoćnici stranaka, a pri tom imajući u vidu i epidemiološke mjere, broj punomoćnika stranaka i veličinu sudnice, Sud smatra kako ne postoje razlozi za praćenje i fotografiranje toga ročišta – stoji, među ostalim, u odluci koju potpisuje predsjednica Općinskog suda u Bjelovaru Marija Trogrlić-Blažinić. Nije udovoljeno niti našem zahtjevu da nam Sud dostavi tekst tužbe.

Ured predsjednice u svom odgovoru upućuje nas da, ukoliko bi i dalje bili zainteresirani za praćenje predmetnog spisa o tome pravovremeno obavijestimo Sud kako bi se rasprava mogla održati u dvorani Županijskog suda u Bjelovaru, ukoliko će ona biti slobodna, a sve radi zaštite zdravlja zbog epidemije koronavirusa COVID-19.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!