Grubišnopoljski as nominiran za paraolimpijca desetljeća!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GRUBIŠNO POLJE – Mjesto – Peking. Događanje – Paraolimpijske igre. Godina – 2008. Junak – Darko Kralj. Upravo su ti podaci upisani u hrvatsku sportsku povijest kada je grubišnopoljski sportski as Darko Kralj uzeo paraolimpijsko zlato u bacanju kugle i uz to, ne jednom nego pet puta, rušio svjetski rekord! Darko Kralj je sada u konkurenciji još desetero paraolimpijaca i paraolimpijki, redom osvajača paraolimpijskih odličja nominiran za hrvatskog paraolimpijca desetljeća.

-Stvarno sam počašćen što sam nominiran. To je znak da nisam zaboravljen i da su moji rezultati zapaženi i cijenjeni – skromno će Kralj.

Rezultati koje je nanizao za natjecateljske karijere su uistinu impresivni. Od 2006., pa do sportske mirovine se samo dva puta nije popeo na postolje, a uz ostalo je osvojio srebro na Olimpijskim igrama u Londonu 2012., zlato na Svjetskom prvenstvu u Indiji 2009. i srebro na Svjetskom prvenstvu u Novom Zelandu 2011. Ipak, priznaje da mu je najdraža upravo zlatna medalja iz Pekinga kada je uz to što je pet puta rušio svjetski rekord postao i prvi sportaš ikada koji je kao natkoljenični ‘amputirac’ kuglu bacio više od 14 metara. Te rezultate nije bilo lako postići. Mukotrpno je Darko Kralj trenirao dva puta dnevno osim nedjeljom, praznikom i blagdanom kada je bio slobodan. Ne bi to, ističe, uspio bez trenera i pomoćnog trenera, ali i podrške medicinskog tima na čelu s doktorom Borisom Kirinom koji je brzo sanirao sve ozlijede. Isto tako, neprocjenjiva je bila i podrška obitelji.

Darko Kralj sa suprugom Terezijom

-Supruga je iznijela najveći teret, moram priznati. Mnogo puta mi se dogodilo da mi se ne ide na trening, legnem na trosjed, zaigram se s djecom ili zaspem, supruga dođe, pusti torbu za trening i kaže “ovdje su ti vitamini za trening, idi na trening”, tako da moram priznati da je supruga jako puno odradila – iskren je Kralj.

Iako pred malim ekranom redovito prati hrvatske sportaše na natjecanjima i sa svakom njihovom medaljom se ponovno sjeti svoje, natjecanja mu ipak ne nedostaju.

-Znam u šali reći da je moj pokojni trener Ivan Ivančić bio vidoviti Milan kada je rekao da sam osvojio sve što sam mogao osvojiti na zemaljskoj kugli i počeo se ponavljati, te da kada mi jednom dosadi neću više htjeti ni trenirati ni biti trener i to se i obistinilo jer me ništa ne vuče niti tome da sam treniram niti da budem trener – ističe Kralj.

Ipak, svim mladim sportašima i sportašicama je uvijek spreman dati savjet.

-Najvažnije je stvoriti dobar tim i imati upornost. Moraju biti tvrdoglavi i imati cilj, a kada se uz to stvori tim tada ima i rezultata – kaže Kralj.

Darko Kralj više nas je puta sve učinio ponosnima

Posebno je ponosan na sadašnjeg predsjednika Atletskoga kluba osoba s invaliditetom Otos Grubišno Polje Denija Černija koji je u godinu ušao na vrhu svjetske rang liste u bacanju kugle.

-Nadam se da će se održati Paraolimpijske igre u Japanu i Deniju želim svu sreću, želim mu što i sebi – poručuje Kralj.

Za Darka Kralja kao paraolimpijca desetljeća svoj glas možete dati  na stranici www.allianz.hr/paraolimpijci  i to do 28. siječnja, dakle do ovog četvrtka.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!