HUMANITARNO I poznati glazbenici pomažu sisačkoj Glazbenoj školi!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SISAK – Potresi koji su razorili područje Sisačko-moslavačke županije za posljedicu su ostavili brojne u potpunosti razrušene ili pak dijelom ozbiljno oštećene objekte. Tako je utihnula i glazba u toj županiji jer u potresima je stradala i Glazbena škola Frana Lhotke u Sisku, jednako kao i njena područna škola u Petrinji. Uz to, odnedavno zgrade više nisu u uporabi.

-Čim je doznao da je u potresu stradala i Glazbena škola, kontaktirao me Gibonni i predložio humanitarnu akciju čiji će cilj biti upravo pomoć Glazbenoj školi. Prva nakana bila je da glazbenici uključeni u ovu akciju s Gibonnijem na čelu, a uistinu ih se puno uključilo, doniraju osobne instrumente. Ne treba posebno naglašavati koliko je to divna gesta jer bi na taj način obnovljena glazbena škola bila jedinstvena, ne samo u ovom kraju nego možda i u Europi – kaže nam Daniel Berdais, dugogodišnji radijski voditelj, novinar i urednik koji trenutačno radi na Radio Sisku.

Srećom, dodaje, pokazalo se da su instrumenti dobro i da su čitavi, no ako će postojati potreba za dodatnim instrumentima tu na raspolaganju stoje i glazbenici i čitava glazbena industrija. Naime, u priču se uključila Hrvatska glazbena unija s predsjednikom Nikšom Bratošem na čelu koji će kroz europske fondove pokušati doći do sredstava potrebnih za obnovu.

-Spomenimo da je glazbena škola vrijedno arhitektonsko zdanje, to je nekadašnja sinagoga građena u drugoj polovici 19.st da bi uništenjem židovske zajednice u holokaustu bila opljačkana i devastirana. Tek u 1967.  zgrada je prenamijenjena i tako postala glazbena škola – kaže sa sjetom Berdais.

Sredstva za obnovu traže se i putem interneta.

-Pokrenuli smo crowdfunding kampanju putem platforme ‘go get funding’ kako bismo skupili potrebnu svotu, a to je 200.000 eura. Kampanja traje sve do konca veljače, a svima koji su već donirali ili će to tek učiniti od srca zahvaljujem – poručuje Berdais.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!