POD LUPOM POREZNE Zbog fiskalizacije se zatvaraju mljekomati i jajomati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Porezna ruka je odlučila dodatno stegnuti poljoprivredne proizvođače, pa su tako od ove godine i jajomati i mljekomati  fiskalizirani. U toj situaciji nema pobjednika smatra Darko Pavičević, upravitelj Mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela koja na području Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko-zagorske županije ima 15-ak mljekomata.

-Izgubit će kupci, izgubit će  proizvođači, a izgubit će i država – kaže Pavičević.

Država koja je tu obvezu uvela se zbog toga ne može nadati većim prihodima.

-Naši mljekari svi plaćaju PDV, znači neće se sada uprihoditi neki novi prihod već će ga sada biti i manje jer nekih aparata neće biti, pa neće biti ni prodaje – upozorava Pavičević.

Problem su naime mljekomati starijeg datuma u koje se ne može tako lako ugraditi softver i uređaj za fiskalizaciju koji omogućava razmjenu podataka s Poreznom upravom. Za njih bi to bila investicija i do dvije i pol tisuće eura što je preveliko ulaganje za aparate za koje se ne može znati koliko dugo će još moći raditi. Kao posljedica će se dva mljekomata zadruge Proizvodi sela zatvoriti. Među onima koji su se na to odlučili nije Zvonko Baršić iz Dubravice kod Zaprešića koji ima dva mljekomata i jedan siromat i ne misli ih micati.

FOTO: Zadruga Proizvodi sela

-Ako zatvorim mljekomat onda zatvaram i farmu jer ja industriji mlijeko više neću dati – jasan je Baršić.

Odustati neće ni Tomislav Derifaj koji posljednje tri godine na bjelovarskoj tržnici ima jajomat. Takav novi aparat, tumači Derifaj, stoji oko 70 tisuća kuna i ne želi micati nešto s čim je krenuo. Interes građana je pri tome dobar iako zna biti problema s korištenjem.

-Jedan primjer: tamo gdje idu kovanice, gospođa ubaci novčanicu, pa ide čupati van i sve strga, pa moram platiti popravak tri i pol tisuće kuna, ali kada smo ga već stavili onda mi je interes da i bude tu – kaže Derifaj.

I Derifaj plaća PDV, pa mu fiskalizacija neće nešto značajno promijeniti osim što će imati dodatan trošak. Samo trošak nadogradnje je oko 4600 kuna zbog čega Ministarstvo poljoprivrede daje potporu do pet tisuća. Bjelovarski proizvođač ju najvjerojatnije neće koristiti.

-Ne tražim državu, nije da imam novca, ali ne tražim ništa – ističe taj bjelovarski proizvođač.

Država je za to osigurala 500 tisuća kuna, a hoće li nova obveza uz dodatan mjesečni trošak prema operateru uzrokovati i povećanje cijena proizvođačima još se ne može znati. Za to je, kažu poljoprivrednici, prerano.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!