MOŽEMO! KREĆE NA BBŽ: Ako SDP nema kandidata, mi ga imamo!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Od prvih demokratskih izbora devedesetih do danas ljulja se klackalica čas lijevo, čas desno, a ponekad za preciznu izmjeru snage ljevice i desnice u bjelovarskom kraju treba i apotekarska vaga. Na koju će se stranu u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji okrenuti „cajger“ na lokalnim izborima u svibnju?

Aktualni župan Damir Bajs nada se novom mandatu i za njega je osigurao potporu ljevice, prije svih SDP-a, još u sporazumu za parlamentarne izbore kada je bio kandidat na listi Restart koalicije. Dobio je potporu i starog HSS-a u osipanju pa je njegova predizborna baza više-manje poznata.

Ipak, vrlo je vjerojatno da bi Bajs mogao dobiti konkurenciju iz zeleno-lijevog bloka Možemo!.

Sandra Benčić kaže kako su itekako svjesni potpore koju su na parlamentarnim izborima dobili u BBŽ

-Mapiramo područje cijele Hrvatske i odlučit ćemo se gdje ćemo ponuditi svoje liste i kandidate – rekla nam je Sandra Benčić, saborska zastupnica i dugogodišnja aktivistica za ljudska prava. Naime, po zagrebačkom modelu, pokret Možemo! koristi srozavanje SDP-a i nameće se kao prvi izbor lijevih birača ne samo u metropoli, već i u brojnim drugim županijama. Benčić kaže kako su svjesni potpore koju su dobili na parlamentarnim izborima na bjelovarskom području za čije građane posebno očekuju da će prepoznati njihovo protivljenje zakonu o sjemenu, a posebno njegovom članku 16. čija bi posljedica bila ta da bi se poljoprivrednicima praktički onemogućila prodaja proizvoda dobivenih od sjemena iz vlastitog uzgoja, od neregistriranih sorti koje su naslijedili od djedova i baka.

Logično je da Možemo! napadne upravo one županije i gradove gdje SDP pokazuje slabost i gdje nema hrabrosti istaknuti vlastitog kandidata. Jedna od takvih je i Bjelovarsko – Bilogorska županija, u kojoj se SDP već sada, četiri mjeseca prije izbora, javno odrekao svog kandidata.

Na desnom spektru još bez novosti: HDZ ovih dana bira između Velimira Žunca i Marka Marušića. U tijeku su završne konzultacije jer je vodstvo te stranke, vjerojatno zbog slučaja Žinić, pojačalo „radarsku kontrolu“ kako bi bili potpuno sigurni u čestitost kandidata. Izjašnjavanje gradskih i općinskih organizacija o kandidatu za župana je pri kraju i odnos snaga između vodećih favorita je podjednak. Bez obzira tko to bude, u HDZ-u ističu kako će cijela stranka stati iza svog čovjeka.

Na „desne“ birače računa i Domovinski pokret koji će ime svog kandidata objaviti u veljači, a neslužbeno saznajemo kako se njihova čelnica Dubravka Dragašević još nije odlučila hoće u utrku za županicu ili gradonačelnicu Bjelovara.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!