NOĆ MUZEJA Prijavite za šetnju Lovrakovim stopama!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Noć muzeja održat će se i ove godine, i to 29. siječnja, a veći broj sadržaja zbog epidemiološke situacije održat će se online. Ipak, ima i onih koji će uz male preinake biti održani fizički. Jedan od takvih je edukativna šetnja gradom Bjelovarom temeljena na pisanim sjećanjima Mate Lovraka. Naime, iz Državnog arhiva u Bjelovaru skupili su feljtone Mate Lovraka i sastavili knjigu ‘Bjelovarom, stazama djetinjstva’ u suradnji s Medicinskom školom Bjelovar.

-To je niz feljtona koje je Mato Lovrak pisao početkom 60-ih i objavljivao ih u Bjelovarskom listu. Nakon što smo zajedno s bjelovarskom knjižnicom digitalizirali Bjelovarski list, njegovi feljtoni su postali vidljiviji i nama koji se bavimo prošlošću grada i povijesnim temama. Kolegica iz Medicinske škole Bjelovar Zorka Renić me jedan dan kontaktirala da su i oni u školi našli te tekstove, da su im jako zanimljivi i pitala možemo li ih zajedno objaviti, ilustrirati razglednicama. Tako se rodila ideja da niz tih feljtona objavimo kao knjigu – kaže ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić.

Mato Lovrak

Dodaje kako je Mato Lovrak jako volio Bjelovar

-Ne znam koliko to naši sugrađani znaju, on je četiri godine živio kod svoje bake u Velikim Sredicama. Zapravo je samo vikendom odlazio u Veliki Grđevac u svoju kuću. Nakon što je otišao iz Bjelovara, nastavio je školovanje u Zagrebu, ali se često sjetio grada i vraćao Bjelovaru – dodaje.

Ovu su knjigu odlučili povezati s programom koji donosi Noć muzeja i tako ju na prikladan način predstaviti publici.

-U jednom trenutku smo došli do ideje da bismo mogli napraviti edukativnu šetnju gradom, u kojoj bi pričali o tome kako se Mato Lovrak prisjećao grada, kako ga je on vidio te 1914., i kako ga je opisao 1960. kada se vraćao. Da vidimo kako sad grad izgleda. Idealna je bila Noć muzeja jer je to noć kada sve ustanove u kulturi pokušavaju svojim programima zainteresirati ljude – kaže Krivić Lekić.

Edukativna šetnja kreće 29. siječnja, od 18 sati, a zbog epidemioloških mjera, u njoj može sudjelovati 15 ljudi.

-Magdalena Đurasek će voditi šetače. Krenut će od Gimnazije i lagano korzom do Dječjeg odjela naše knjižnice, pa će pričati o gradu, o knjizi i o samom Mati Lovraku – zaključuje Martina.

Prijaviti se možete putem obrasca https://docs.google.com/forms/d/1Oj51t-nqcNy7Vm7rOrYt-DoraLK-93FoELwPCKw3p0k/prefill ili na broj telefona 043/244-487.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!