MRTVA TRKA DVOJICE KANDIDATA ZA ŽUPANA Evo zašto bi Bjelovar mogao biti presudan i za HDZ i za Bajsa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Odabir kandidata za župana najveće stranke u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ušao je u posljednju fazu. U najužem izboru ostala su dva kandidata s podjednakim izgledima, državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Velimir Žunac i šef bjelovarskog Zavoda za mirovinsko osiguranje Marko Marušić. U vrhu županijske organizacije HDZ-a pokušali smo doznati gdje je zapelo, ali tamo su još uvijek bili zakopčani do grla. Predsjednik Županijske organizacije HDZ-a BBŽ, Miro Totgergeli pristojno nam se javio i zamolio nas za još malo strpljenja. Sve što smo saznali je da bi kandidata trebali znati do kraja idućeg tjedna. Na pitanje je li točno da je razlog odgađanja odabira kandidata podjela u lokalnim organizacijama gradova i općina pri izjašnjavanju oko dva spomenuta kandidata, samo se nasmijao i dodao da nema nikakve podjele i da izbor nije lak. Ali, bolje je, kaže, imati mogućnost izbora, nego uopće ne imati kandidata. Kada smo ga pitali na koju to stranku misli, rekao je: ‘Pa znadete vi dobro, na onu koja je nedavno izgubila parlamentarne izbore i još se nije oporavila, a sudeći prema najavama ostalih lijevih opcija, niti neće.’

Nešto otvoreniji bio je jedan od potpredsjednika županijske organizacije koji je želio ostati anoniman. Otkrio nam je da su prošli tjedan obavljeni razgovori u Središnjici HDZ-a u Zagrebu, na kojima je donesena odluka da se obave dodatne konzultacije i analize. O čemu se radi, dotični potpredsjednik nije nam htio reći. Međutim, u krugovima bliskim bjelovarskom HDZ-u doznali smo da gradski HDZ zastupa stajalište kako bi kandidat iz Bjelovara, kao najvećeg grada i središta županije, imao znatno veće šanse za ulazak u drugi krug, u odnosu na eventualnog kandidata izvan Bjelovara. Sudeći po tome, Marko Marušić trebao bi imati prednost ispred Velimira Žunca, koji je porijeklom iz Garešnice. U prilog toj tezi govori i činjenica da HDZ nije uspio pobijediti na zadnja dva izbora za župana, premda je bio najjača stranka u BBŽ i premda je za kandidata imao prvog čovjeka županijske organizacije. Ali taj kandidat bio je izvan Bjelovara i to je jedan od ključnih razloga zašto nije pobijedio. Vrijeme je, kažu, da kandidat konačno bude iz Bjelovara.

Oni pak koji zagovaraju Žunca, njegovom prednošću ističu dobar odnos s gradonačelnicima i načelnicima širom Županije. Taj odnos izgrađen je upravo za vrijeme kada je Žunac obnašanja dužnosti državnog tajnika i otvarao im putove do novca iz EU.

Što se krije iza sintagme ‘obaviti dodatne konzultacije i analize’, teško je sa sigurnošću reći. Za pretpostaviti je da se radi o analizi rezultata sa prijašnjih izbora iz kojih bi se jasnije vidjelo donosi li i koliku prednost Marku Marušiću činjenica što je iz Bjelovara, u odnosu na Velimira Žunca ili bilo kojeg drugog kandidata izvan Bjelovara.

Navodno i prvi rezultati do sad obavljenih anketa jedne poznate anketarske tvrtke na području grada Bjelovara, a u posjedu kojih je redakcija Klikni.hr, pokazuju da je popularnost sadašnjeg župana Damira Bajsa najniža upravo u Bjelovaru. Oko 35 posto ispitanika u anketi provedenoj početkom siječnja 2021. u Bjelovaru, smatra da Damir Bajs treba nastavljati obavljati dužnost Župana, dok njih 65 posto ne misli tako.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!