UŽARENI PREDIZBORNI TELEFONI: Ako vas zovu evo što će vas pitati

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Sinoć oko 19 sati u redakciji Klikni.hr zvoni telefon. S druge strane pristojan i savjestan čitatelj. Kaže, upravo su ga zvali iz neke anketarske tvrtke i zamolili da odgovori na desetak pitanja. Pita nas znamo li o čemu se radi, kaže da ga jako zanima. Nismo imali pojma, ali smo mu obećali da ćemo istražiti ako nam pomogne i prisjeti se nekih pitanja na koja je odgovarao.

Pitali su ga, kaže, slijedeće: Hoće li izaći na lokalne izbore u svibnju? Za koju će listu glasovati u izboru za županijsku skupštinu? Ponuđene su bile liste HDZ / Nezavisna lista Damira Bajsa/ SDP / HSLS / HSS / DP i druge manje stranke. Bilo je, kaže, i pitanje o koalicijama. U jednoj koaliciji bili su HDZ i HSLS, a u drugoj Nezavisna lista Damira Bajsa, SDP i HSS. Vjerojatno po uzoru na parlamentarne izbore, kaže naš sugovornik. U izboru za župana anketni upitnik ponudio je slijedeće kandidate: Damira Bajsa / Damira Đurana / Dubravku Dragašević / Marka Marušića, ali u drugoj rotaciji i Velimira Žunca, kaže naš sugovornik.  U jednom od pitanja trebao sam ocijeniti četiri potencijalna kandidata HDZ-a za župana, kaže naš čitatelj.

Kad smo čuli pitanja nije bilo sumnje da je naručitelj Hrvatska demokratska zajednica Bjelovarsko-bilogorske županije. Nije nam dugo trebalo da saznamo i anketarsku agenciju koja provodi anketu. Kontaktirali smo ih, a oni su nas zamolili da ne objavljujemo taj podatak jer da oni samo rade svoj posao i da ne bi htjeli da ih itko svrstava uz bilo koju stranku s obzirom da svoj posao rade profesionalno i od toga žive. Potvrdili su nam da je naručitelj HDZ, da se radi o ozbiljnom ispitivanju na 500 ispitanika BBŽ s reprezentativnim uzorkom.

Na kraju smo za potvrdu i komentar pitali i potpredsjednika ŽO HDZ BBŽ, Damira Lneničeka, gradonačelnika Daruvara. Potvrdio nam je da je u tijeku anketa koju je HDZ naručio ne bi li imao što jasniju sliku o rejtinzima kandidata i stranaka uoči lokalnih izbora. – Nama je mišljenje građana iznimno važno. Ne želimo birati kandidata samo temeljem stranačkih kriterija. Ako vas zanima moje osobno mišljenje, oba naša kandidata i Marko Marušić i Velimir Žunac kvalitetniji su od kandidata drugih stranaka. Stranački kriterij, po meni, trebao bi dati prednost Marušiću jer je iz Bjelovara. Međutim, mi u izbor kandidata želimo što neposrednije uključiti i birače. Želimo znati da im nudimo upravo onog kandidata kojeg su oni spremni podržati, zaključio je Lneniček.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!