VRIJEDNE ŽDRALICE Sedam godina podrške dugotrajno nezaposlenim ženama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Jedna daruvarska udruga uspjela je u sedam godina postojanja dobru ideju pretvoriti u unosan posao, na korist cijele zajednice. Riječ je o Ždralicama.
– Udruga Ždralice Daruvar osnovana je prije nešto više od sedam godina s ciljem podrške dugotrajno nezaposlenim ženama, osobama koje su na neki način društveno izolirane i zatvorene u kući i nekom svom svijetu, a mogle bi i željele pridonijeti društvu – rekla je predsjednica Udruge Suzana Lipovac.
Foto: Facebook Ždralica
Te žene vrlo su vješte u ručnim radovima stoga su i radile ono što im najbolje leži – heklale su, šivale, plele… U suradnji s gradom Daruvarom i Turističkom zajednicom Daruvar Papuk proizvodi Ždralica često su se koristili kao prigodni pokloni i promocija kraja. Njihov trud i zalaganje urodilo je plodom pa su ovih dana osnovale društveno poduzeće, a kroz projekt financiran iz EU socijalnog fonda zaposlene su i dvije osobe. Ždralice ujedno provode edukacije šivanja i socijalnih vještina za 12 dugotrajno nezaposlenih osoba, dok je u lipnju na godinu dana plan zaposliti novih šest osoba koje prođu sve tečajeve. Lipovac otkriva gdje se mogu potražiti njihovi proizvodi.
– Imamo prostor u Maserykovoj ulici 46 i s obzirom na to da sada imamo dvije zaposlene osobe, radimo svaki dan. Inače, srijedom se sastajemo, družimo i radimo – kaže Lipovac.
Foto: Facebook Ždralica
Spomenula je Lipovac i koje rukotvorine Ždralice trenutno najviše rade.
– U zadnje vrijeme najviše smo se koncentrirali na platnene vrećice koje su vrlo korisne i s ekološkog stajališta. Pripremamo povremeno i neke prigodne proizvode pa tako sada radimo zaljubljene Gnomiće prigodom Valentinova, a dizajniramo i tunike i suknje za djevojčice – kaže Lipovac.
Ideja im ne manjka, pa ne sumnjamo da ih čeka uspješna godina.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!