NAORUŽANI DO ZUBA Preuzeto ga je dovoljno za pet bataljuna!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Stanovnici Bjelovarsko-bilogorske županije su “ludi” za oružjem. Tako se barem može zaključiti nakon policijske presice na kojoj je predstavljena modernizirana kampanja “Manje oružja, manje tragedija”. Samo prošle godine je počinjeno 18 kaznenih djela nezakonitog držanja oružja, a u posljednjih 18 godina je policija preuzela primjerice 5784 ručne bombe, a o kolikoj je količini riječ, dočarava policijski službenik za protueksplozivnu zaštitu Miroslav Lukić.
-To vam je točno jedno vojno vozilo nosivosti pet tona – ilustrira količinu oružja Lukić.
Preuzete su i gotovo 304 tisuće kilograma pješačkog streljiva koje bi napunilo dva kamiona, a ukupno je u 18 godina preuzeto 45 tona naoružanja što je dovoljno za opremanje pet pješačkih bataljuna za jedan dan rata! Neki od građana su pri tome uspjeli iznenaditi i policajce, pa je tako jedan građanin predao 30 protupješačkih mina, a drugi dvije rakete za višecijevni raketni bacač Oganj duge 3,2 metra, pa je po veličini predanih raketa Bjelovarsko-bilogorska županija državna rekorderka. Neki pak šokiraju načinom držanja kazetnih bombi i takozvanih zvončića.
-Oba sredstva su izuzetno opasna jer se i najmanjim pokretom, pa čak i pristupom prema njima mogu aktivirati, a mi smo imali slučajeva gdje su ih ljudi držali u vitrini – navodi Lukić.
Građane se stoga moli da predaju oružje koje imaju jer ono prolaskom vremena i neprimjerenim držanjem postaje sve opasnije, a ne treba ni govoriti što se može dogoditi u slučaju požara ili potresa. Sve što trebaju napraviti je nazvati 192 ili 112.
-Podsjećamo građane da zbog vlastite sigurnosti ne donose sami oružje i minsko-eksplozivna sredstva u policijske postaje nego po pozivu na 192 dolazi policijski službenik u civilnoj odjeći i s civilnim automobilom – pojašnjava policijska službenica za prevenciju Barbara Vukalović.
Kazni za to nema, a predajom oružja nema ni tragedija. Sigurnost nema cijenu. Ili kako se navodi u pjesmi kampanje “Puške i dinje” T.B.F.-a “to nije plastika, to nije praćka, to je čovjek, to je vatra, to je put s kojeg se ne vraća”.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!