SPOLNO UZNEMIRAVANJE Što ako se dogodi na Veleučilištu u Bjelovaru?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Žene žrtve spolnog uznemiravanja više ne šute. Svjedočanstvo srbijanske glumice Milene Radulović koja je profesora glume Miroslava Aleksića optužila za silovanje je pokrenulo lavinu i na facebook stranici inicijative “Nismo tražile” je u samo osam dana stiglo više od tri tisuće mučnih ispovijesti žena koje su pretrpjele neki oblik seksualnog uznemiravanja. Samo u Hrvatskoj je na vidjelo izašlo tridesetak slučajeva, a toliko ih se inače prijavi na godišnjoj razini. Nezaustavljivo su na površinu isplivali i slučajevi s nekoliko fakulteta – zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti, pa Likovnih, ali i Veterinarskog fakulteta. Otvaraju se interne istrage, neki profesori su suspendirani i to nakon što se spolno uznemiravanje ondje događalo godinama i javno se otkrilo sada. Kod dijela javnosti je to potaknulo pitanje zašto se o tome govori sada. No, nije na nikome od nas da propitujemo zašto su se žrtve javile sada, ističe Josipa Tukara Komljenović iz Ženske sobe, Centra za žrtve seksualnog nasilja.
Foto: Ilustracija
-Zašto se to dogodilo sada u tako velikom broju? Upravo zato što same žrtve, odnosno osobe koje su preživjele seksualno nasilje vide da nisu same, da nisu krive i da nije odgovornost na njima nego na počiniteljima koji su odabrali počiniti nasilje – kaže Tukara Komljenović.
Nasilje je još teže prijaviti ako je počinitelj okarakteriziran kao ugledan ili ako odlučuje o poslu ili obrazovnom uspjehu žrtve.
-Svakoj osobi koja je doživjela seksualno nasilje, a počinitelj ju je obavio velom tajne, ucjenama i prijetnjama je teže i izaći iz tog kruga nasilja – upozorava Tukara Komljenović.
Stoga i fakulteti moraju poslati jasnu poruku da su sigurno mjesto, te da će počinitelji biti sankcionirani. U Bjelovaru, kažu nam, tako i je. Na Veleučilištu Bjelovar nije bilo prijava za spolno uznemiravanje, a ono ima svoj Etički kodeks kojeg se svi moraju pridržavati, ističe dekanica Zrinka Puharić. Njegovo svako kršenje se u svakom trenutku može prijaviti.
-Studentice i studenti to mogu prijaviti odlaskom u prostorije Veleučilišta i ubacivanjem anonimnog pisamca u studentske sandučiće koje imamo na nekoliko mjesta u obje zgrade ili mogu pisati na predviđeni email, a mogu pisati i Etičkom povjerenstvu Veleučilišta u Bjelovaru – navodi Puharić.
Dekanica bjelovarskog Veleučilišta Zrinka Puharić
Studentice i studenti se mogu obratiti i studentskoj pravobraniteljici, a zaposleni ovlašteniku za zaštitu dostojanstva radnika/ca. Oni koji prekrše kodeks mogu očekivati opomenu, a ako je riječ o težem djelu i suspenziju. Općenito gledajući prijave su rijetke, a i tridesetak slučajeva spolnog uznemiravanja koliko se procjenjuje da je ovih dana prijavljeno u Hrvatskoj je tek vrh sante leda. Procjenjuje se da je neki oblik spolnog uznemiravanja doživjela svaka druga žena, a istraživanje Ženske sobe je pokazalo da ih je u Hrvatskoj silovano oko 300 tisuća. Većina je ostala neprijavljena. Treba poraditi na stvaranju atmosfere u kojoj će se žrtve usuditi progovoriti, a tu ni institucionalno nismo napravili dovoljno.
-Nismo dovoljno dobro popravili zakonodavstvo, nismo osigurali dovoljno dobru mrežu podrške za osobe. Centri kao što je naš bi trebali postojati u svakoj regiji, ako ne i županiji Hrvatske. Tek tada kada ostvarimo sve to možemo očekivati nagli porast prijava, a nadam se onda i osuda počinitelja – ističe Tukara Komljenović iz Ženske sobe, Centra za žrtve seksualnog nasilja.
Bez toga, ali i edukacije koja obuhvaća i to da djeci prestanemo govoriti da “tko se tuče, taj se voli”, će kao što su rekle pokretačice inicijative i brojna svjedočanstva iznesena kroz inicijativu “Nismo tražile” ostati tek tužne ženske ispovijesti.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!