NEMAJU PROBLEMA S NATALITETOM Malena Lucija nastavila sjajan niz!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VELIKA PISANICA – Prošle je godine u Velikoj Pisanici rođeno duplo više djece nego godinu ranije, točnije rođeno ih je 17 dok ih je 2019. godine bilo devetero. Lijepe su to vijesti za općinu u kojoj natalitet sve više cvate, a dobro je poznato da se upravo ruralne sredine posebno mogu dičiti porastom broja djece. Sreću ne skriva ni načelnik Fredi Pali.
Malena Lucija prva je beba rođena u Velikoj Pisanici ove godine (FOTO: Privatni album)
– Ne mogu reći da smo iznenađeni, ali mogu reći da smo sretni što smo prošle godine imali duplo više djece. Nije to mali broj i zato se nadam da će se i ove godine taj dobar trend nastaviti – kaže Pali.
Mališana u Velikoj Pisanici ne nedostaje
Poseban razlog za sreću ima Josip Dinjar iz Velike Pisanice koji je ovih dana postao otac djevojčici Luciji – bebi koja je ujedno prva beba rođena na području Velike Pisanice u 2021. godini.
– Osjećam se sretno, kako ne bih bio sretan. To je naše drugo dijete, još imamo klinca koji je napunio deset godina. Inače, rođen sam u Velikoj Pisanici, ruralnom području i nisam razmišljao o selidbi. Iako, to uvijek ovisi o poslu, no ja sam ga uspio dobiti u susjednoj općini. Bjelovar nam nije daleko pa nam je tako i tako uvijek sve na dohvat ruke – rekao je Dinjar.
Načelnik Pali ne smatra da su razlog za dobar natalitet i ostanak u Velikoj Pisanici samo općinske mjere namijenjene djeci, no svjestan je i da nisu na odmet.
– Obitelji s područja naše općine mogu iskoristiti jednokratnu novčanu pomoć za opremu novorođenog djeteta u iznosu od 4 tisuće kuna i taj iznos dobiva svako dijete, U svakom slučaju, veseli nas povećanje broja djeca i drago nam je da kroz potpore možemo pomoći – kaže Pali.
Fredi Pali, načelnik Velike Pisanice
Takve potpore podupire i novopečeni otac Josip.
– Super su potpore. Zadnjih godina sam vidio da postoje potpore i za stambeno zbrinjavanje mladih obitelji tako da je puno mladih obitelji i doselilo. Jasno da uvijek može biti bolje, ali s obzirom na situaciju s koronavirusom i nedostatkom posla, dobro je – rekao je Dinjar.
Uz mjere poticaja mladim obiteljima i jednokratne potpore za novorođenčad, ove godine nastavlja se i sufinanciranje troškova boravka djece u dječjim vrtićima u iznosu od 500 kuna mjesečno po djetetu. Koliko je značajan porast novorođenih govori i činjenica da će 17 novorođene djece rođene u samo jednoj godini, za sedam godina, moći popuniti cijeli jedan razred. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!