Virovitica odaje počast braniteljima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

VIROVITICA – U Virovitici su u pripremi dva projekta kojima će odati počast hrvatskim braniteljima i mlade generacije upoznati s njihovim doprinosom u stvaranju hrvatske države. Virovitica će tako na proljeće ponovno dobiti postav posvećen Domovinskom ratu. Spomen soba će se nalaziti u Gradskom muzeju, a nalazit će se u sklopu postava Povijest grada i dvorca te će se na taj način posjetiteljima prikazati uloga Virovitice u stvaranju suvremene hrvatske države.
– U tijeku je raspisivanje natječaja za nabavu opreme i uređenje prostora stalnom postavu Domovinskom ratu Spomen sobe koja će se nalaziti u prizemlju dvorca Pejačević na samom ulaznom hodniku u centralnom dijelu. Vrijednost radova je oko 200 tisuća kuna, a očekujemo da će se Spomen soba završiti i otvoriti početkom travnja ove godine – rekao je gradonačelnik Ivica Kirin.
FOTO: GRAD VIROVITICA, GRADONAČELNIK IVICA KIRIN
Grad Virovitica pri tome Spomen sobu ne uređuje sam, ističe Kirin.
– Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu branitelja i ministru Tomi Medvedu na financiranju Spomen sobe, a zahvaljujem i koordinaciji braniteljskih udruga s područja grada Virovitice gdje bih posebno istaknuo Hrvatski časnički zbor i gospodina Davora Špoljarića. Zahvale i Gradskoj Hvidri na čelu s gospodinom Mirkom Poljancem koji su dali osobitu potporu tom projektu počevši od prikupljanja potrebne muzejske građe pa sve do angažiranja da se taj projekt i ostvari – kaže Kirin.
Ostvarit će se i još jedan projekt, onaj izgradnje Spomen-doma hrvatskih branitelja u Masarykovoj ulici za što je gradonačelnik Kirin također potpisao ugovor s predsjednikom Hvidre Virovitica Mirkom Poljancem.
– U tijeku su pripremne radnje i sastanci oko nacrta projektnog zadatka za izradu natječaja za arhitektonska rješenja Centra za branitelje kao i Spomen obilježja Domovinskom ratu na prostoru nekadašnje Šumarije odnosno na spoju ulice Augusta Šenoe i Masarykove ulice – navodi gradonačelnik.
Taj će prostor biti muzejsko-izložbeno-edukacijski, ali i mjesto u kojemu će svoj dom imati sve braniteljske udruge.
– Od planiranih sadržaja, u Centru bi se trebao nalaziti prostor za administraciju i urede za Ministarstvo branitelja i braniteljske udruge, muzejsko-izložbeni prostor, sale za sastanke, dnevni boravak za branitelje, multimedijalna-konferencijska-edukacijska dvorana, prostor za radionice, PTSP centar i druge službe kao i ostali prateći sadržaji – ističe Kirin.
Na tome se, kaže Kirin, radi.
– Navedeno arhitektonsko rješenje trebalo bi biti odabrano i predstavljeno široj javnosti do ljeta ove godine nakon čega će se ugovoriti kompletna projektna dokumentacija i prijava na natječaj Ministarstva branitelja. Početak radova na Centru branitelja očekuje se krajem ove godine. Grad će tim Centrom dobiti dodatni sadržaj, ne samo za branitelje, nego i za građane, a naročito za naše mlade kao i turiste koji će moći obići stalni i privremeni muzejski postav u samom centru Virovitice – zaključuje virovitički gradonačelnik.

PODIJELI S PRIJATELJIMA!