Zna se ime kandidata HDZ-a za župana BBŽ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Iz neslužbenih, ali pouzdanih izvora bliskih vrhu HDZ-a doznajemo: predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, nakon razgovora s predsjednikom Županijskog odbora Mirom Totgergelijem donio je odluku o kandidatu HDZ-a za župana Bjelovarsko-bilogorske županije.

Čitav dan HDZ-ov stranački vrh vodio je konzultacije o kandidatima HDZ-a na lokalnim izborima. Posao dakako nije završen, niti je to moguće u jednom danu s obzirom da valja proći svih 20 županija ali i velike gradove. Znakovito je da je Bjelovarsko-bilogorska županija bila na redu već prvoga dana. Vjerojatno zato što oba kandidata koja su ušla u uži izbor, Velimir Žunac i Marko Marušić trebaju nešto više vremena kako bi se predstavili svojim biračima s obzirom da nisu poznati javnosti kao neki drugi njihovi kolege iz stranke ili iz oporbe, poput Mire Totgergelija, Slavka Prišćana, Darija Hrebaka, Damira Bajsa, Dinka Piraka…

Ipak, prije no što javno obznane ime, dvojica spomenutih kandidata još će i sutra obaviti razgovor u Središnjici jer vrh stranke želi da kandidat koji ne bude izabran, čvrsto stane iza onog drugog.

To ne bi trebao biti problem, jer su nam obojica na upit o kandidaturi za župana prije dva tjedna odgovorili da će podržati svaki izbor. Velimir Žunac naglasio je: „Ako kandidat bude netko drugi iz stranke, neću se ljutiti. Mislim da je situacija poprilično sazrela i da HDZ, kvalitetnim nastupom s koalicijskim partnerima, može dobiti izbore u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“. Slično razmišlja i Marušić koji, s obzirom na godine, nema nikakav imperativ. Pred njim je još puno izbornih ciklusa.

Ono što su u lokalnom HDZ-u smatrali najvažnijim je da sam predsjednik čvrsto stane iza kandidata jer im je jasno da njegova potpora nosi najviše glasova.

Izbor za kandidata najveće hrvatske stranke koji će u bitku za župana BBŽ bio je složen i dugotrajan proces. Na primjedbe kako HDZ nema kandidata koji bi se mogao suprotstaviti aktualnom županu Damiru Bajsu, HDZ je odgovorio s četiri imena za koje je vjerovao da svatko od njih može pobijediti. Objavljena su i imena: Zoran Bišćan, Zvjezdana Galkowski, Marko Marušić i Velimir Žunac.

Krenulo je izjašnjavanje po općinskim i gradskim organizacijama stranke koje je iznjedrilo dva favorita: Marušića i Žunca. Ali nitko nije imao značajniju prednost. Razlike su bile u mikronima. Nakon toga, županijski HDZ proveo je i anketu s ključnim pitanjem: tko je najbolji kandidat stranke i tko može pobijediti aktualnog župana.

U svim izjašnjavanjima nije bilo jasnog pobjednika. Članstvo se podijelilo između Žunca i Marušića ističući prednosti svakoga od njih. Žunac je godinama u politici, trenutačni obnaša odgovornu dužnost državnog tajnika u Ministarstvu regionalnog razvoja. Uživa veliki ugled u lokalnoj sredini. Iako je trenutačno zaokupljen brigom o pomoći ljudima na područjima stradalim potresom i lokalni izbori su mu u drugom planu.

Mladi Marušić u politiku donosi novu energiju i – što nije nevažno – iz središta je županije, Bjelovara. Ne umanjujući značaj svake sredine u županiji, općine ili grada, Bjelovar je ipak središte koje u krajnjoj liniji ima i najviše birača. Poštujući sve protukandidate, Marušić nam je rekao: „Vrijeme je za promjene, vrijeme je da i moja stranka da prednost mladima“.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković morao je odlučiti. Ovog puta između dvije dobre opcije, između dva kandidata koji uz svoje ime vežu uspjeh i vrline – i prelomio je. Sutra, nakon što se obave razgovori sa spomenutom dvojicom, napokon ćemo službeno saznati kandidata. No, kako god bilo, bitka za župana BBŽ počela je!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!