Istrijani ludi za daruvarskom delicijom!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Osim po vinima i pivu, Daruvar je posljednjih godina na gastronomskoj karti Hrvatske sve poznatiji i po vrhunskim sirevima. I to zahvaljujući ponudi iz mini-sirane Biogal koja je prošle godine obilježila 25 godina djelovanja. Ova uspješna poduzetnička priča započela je sasvim spontano, otkriva nam vlasnica Biogala Melita Pokorni. Ova Daruvarčanka, inače s diplomom iz vrtlarstva i oblikovanja pejzaža na Agronomskom fakultetu, te je 1995. godine, ne mogavši pronaći posao u struci, od nekadašnje Poljoprivredne zadruge Klas otkupila opremu za mini mljekaru i krenula u novi posao.

Najsvježije mlijeko u Hrvatskoj

-Na samom početku obišla sam naše male trgovine i pitala ih bi li bili spremni pola količina mlijeka koje su prodavali, uglavnom od velikih proizvođača, zamijeniti mojim. Svi su pristali. Osim mlijeka, u to vrijeme proizvodili smo samo još svježi sir, a od lokalnih proizvođača tada smo otkupljivali 200 litara kravljeg mlijeka dnevno – prisjeća se Pokorni vremena kada su se Daruvarčani počeli navikavati na činjenicu da mogu piti najsvježije mlijeko u Hrvatskoj. Jer, da dođe od farme do njihova stola nije trebalo, baš kao i danas, čekati duže od jednog dana. Koliko je Biogal od tada napredovao najbolje svjedoči podatak kako su tijekom 2019. godine, koja je bila najbolja od početka poslovanja, otkupili i preradili 600 tisuća litara kravljeg mlijeka, ali i 90 tisuća litara kozjeg te 20 tisuća litara ovčjeg. Put do tih brojki nije bio lagan, a tijekom svojih četvrt stoljeća tri su puta, u skladu s tržišnim uvjetima, mijenjali pravac proizvodnje.

Melita Pokorni siranu uspješno vodi već 2 godina

-S dolaskom velikih trgovačkih centara počele su nestajati male trgovine, a mi nismo mogli konkurirati velikim proizvođačima. Počeli smo proizvoditi sir za pekare, jogurt, no morali smo smisliti još nešto što će nam donositi dodatni prihod, kako bismo dalje mogli ulagati u razvoj proizvodnje i radnike. Tako smo počeli s proizvodnjom sira za pizze u tipu mozzarelle, a kad se u Hrvatsku počela uvoziti gauda koja je u maloprodaji stajala 30 kuna za kilogram, počeli smo, opet da bismo stvorili dodatni prihod, razmišljati o polutvrdim i tvrdim sirevima – priča Pokorni.

Prvi na istarskom tržištu

I to se pokazalo kao pun pogodak. Eksperimentiranje s različitim dodacima i okusima, koje je prije desetak godina podrazumijevalo svojevrsnu revoluciju u sirarstvu, kao i početak proizvodnje sira od kozjeg i ovčjeg mlijeka dovelo je do jedinstvene palete sirnih delicija. Zeleni biber, feferoni, začinsko bilje, masline, kapari, samo su neki od dodataka koje je Melita Pokorni sa svojim suradnicima uspješno implementirala u sir. Jedan od istaknutih proizvoda u bogatoj ponudi je Tartufek, sir s dodatkom tartufa, koji je namijenjen prvenstveno istarskom tržištu.

-Izlazak na istarsko tržište nas je preporodio. Trenutno proizvodimo sir za robnu marku za dva velika tartufara i trenutno smo među najvećim proizvođačima sira s kontinenta koji rade za istarsko tržište – kaže naša sugovornica.

No, odlično idu i ostali sirevi, i to ne samo u Istri, već i u ostalim dijelovima Hrvatske, ali i Sloveniji i Njemačkoj, a u najavi je i probijanje na austrijsko tržište. Ove daruvarske delicije uglavnom se prodaju u specijaliziranim trgovinama i boljim restoranima.

Ideja za nove proizvode poznatoj daruvarskih sirarki ne nedostaje. Otkriva nam kako trenutno eksperimentira s kozjim sirom s brusnicama i kravljim sa suhim šljivama. U planu je i pokretanje linije za proizvodnju sira s plemenitom plijesni. Tu je priču privremeno stopirala koronakriza.

Sir s plemenitom plijesni

-U posljednjih nekoliko godina dogradili smo prostor sirane, a prošle godine smo preko mjere 4.2.1 osigurali sredstva za opremanje tog prostora. Međutim, na kraju sam odustala od tog ugovora jer sam shvatila da neću moći ispoštovati uvjete, kao što su, primjerice, rast prometa u posljednjih pet godina i zapošljavanja novih ljudi. Naime, nakon 2019. godine koja je bila savršena, kao i prva tri mjeseca prošle, došla je korona koja nam je odsjekla noge – kaže Pokorni.

Daruvarski sir prodaje se u specijaliziranim prodavaonicama, a put je našao i do vrhunskih restorana

Ipak, i u tim teškim uvjetima, Biogal je uspio održati glavu iznad vode, i to prvenstvo zbog više nego korektnog dugogodišnjeg odnosa s domaćim proizvođačima mlijeka koji, prodajom sirovine Biogalu, u usporedbi s onima koji surađuju s velikim proizvođačima, godišnje zarade dodatnu, 13. plaću. Iako je otkupna cijena u kriznoj godini smanjena, bit će, kaže Pokorni, vraćena na staro čim to uvjeti dozvole. U prošlog godini smanjena je i količina otkupljenog mlijeka, no u Biogalu se nadaju kako će se stvari uskoro vratiti na staro. Uspješnim balansiranjem u teškim tržišnim uvjetima, u Biogalu su uspjeli u kriznoj godini zadržati svih 26 kooperanata i desetero zaposlenih. A to je, kažu, trenutno najvažnije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!