Napravio biznis od pčelinjeg otrova

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

KONČANICA – Tvrtko Matijević je sve samo ne tipičan poljoprivrednik. Na gospodarstvu u Daruvarskom Brestovcu taj mladi poljoprivrednik uzgaja aroniju i ima 120 pčelinjih zajednica. Iako proizvodi med, propolis i matičnu mliječ primaran proizvod mu je pčelinji otrov. S tim je krenuo 2014., a kako to često biva početak nije bio lagan.
-Kako je svaki početak “banana”. tako je i moj bio jer sam slušao ljude, gledao videa, kupovao aparature i jednostavno ono što deklariraju i što govore nije ni blizu istine – ispričao je Matijević ovih dana u emisiji Moja zemlja Alfa radija.
Stoga je krenuo u razvijanje vlastite tehnologije uzimanja pčelinjeg otrova i razvio jedinstvenu metodu zahvaljujući kojoj, ističe, vadi najkvalitetniji pčelinji otrov na svijetu i uzima najveću količinu po košnici.
-Dok Amerikanci i Kinezi za 45 minuta do sat vremena na deset košnica vade jedan gram, mi za 25 minuta na deset košnica vadimo 2,5 do 3 grama – ne bez ponosa ističe Tvrtko Matijević.
Taj mladi poljoprivrednik kaže “mi” jer surađuje s oko 70 pčelara koji uzimaju otrov njegovom metodom kojom, važno je reći, ne nastrada niti jedna pčela, a sada su krenuli i u proizvodnju krema – kako protiv bora tako i za primjerice sportaše.
Na tržištu bi se uskoro trebale naći jedinstvena kozmetika
-Kreme su praktički završene, ispitivanje je gotovo, sada samo čekamo ambalažu i čekamo stavljanje krema na tržište – kaže Matijević.
Za početak će to biti ono domaće, no samo za početak.
-Poslali smo neke uzorke za Ameriku za njihovu jednu veliku kompaniju, ali to bi trebalo profunkcionirati zato što su oni čak i davali neke recepte, a proizvodnja u Hrvatskoj im je puno jednostavnija i jeftinija, pa ćemo vidjeti što će biti s tim – otkriva Matijević.
Čini se tako da je priča Tvrtka Matijevića tek na početku. (Danijela Mlinac)

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!