Ravnatelj prijavljen za spolno uznemiravanje

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Bjelovarski Dom za odrasle osobe ovih se dana našao se pod istragom policije i Državnog odvjetništva zbog više anonimnih prijava u kojima se navodi i spolno uznemiravanje djelatnica od strane ravnatelja Zlatka Kraljića. Potvrdili su nam tu informaciju u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koje je nadležno za poslovanje te ustanove u vlasništvu države.

Prema informacijama iz nadležnog ministarstva, posljednji izvanredni inspekcijski nadzor nad Domom proveden je 5. listopada 2020.

Resorno ministarstvo u Domu je provelo nadzor

-Tijekom nadzora, između ostalog, utvrđivali su se navodi iz pritužbi na način da su provedeni razgovori s osobom za zaštitu dostojanstva djelatnika u Domu, s članom Upravnog vijeća te nekolicinom djelatnica. Slijedom navedenoga, viša inspektorica je 6. listopada 2020. donijela rješenje kojim je naređeno Upravnom vijeću da ispita odgovornost ravnatelja. Također, naloženo je Stručnom vijeću da preispita problematiku pritužbi i predstavki vezanih za rad Doma te predloži mjere i aktivnosti za podizanje kvalitete stručnog rada kao i mjere za poboljšanje međuljudskih odnosa. O sumnji na moguće postojanje seksualnog uznemiravanja radnica, obaviještena je i Policijska postaja Bjelovar 6. listopada 2020., kao i dopunom obavijesti od 23. listopada 2020. zbog dodatno zaprimljenih pritužbi – stoji, među ostalim, u pojašnjenju koje je na adresu našeg portala stiglo iz Ministarstva.

Zaključci Upravnog i Stručnog vijeća

Nakon spomenutih naloga iz Ministarstva, Upravno vijeće Doma je reagiralo te već 29. listopada osnivaču uputilo Zaključak prema kojem nije utvrđena odgovornost ravnatelja Kraljića za spolno uznemiravanje, a optužbe je odbacilo i Stručno vijeće, čiji zaključak je potpisalo 30 zaposlenika Doma. K tome, Stručno vijeće donijelo je zaključke s mjerama za poboljšanje međuljudskih odnosa u ustanovi.

Kriminalističko istraživanje je provela i bjelovarska policija te saznanja uputila Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru gdje su nam potvrdili kako su izvidi još uvijek u tijeku. Kako je postupanje tijekom izvida tajno, detalje slučaja nisu mogli otkrivati.

Prozvani ravnatelj Doma za odrasle Zlatko Kraljić optužbe na svoj račun odlučno odbija te kaže kako njihovu neistinitost potvrđuju i već spomenuti zaključci Upravnog i Stručnog vijeća ustanove. Dodaje kako s većinom od 70-ak zaposlenih u Domu odlično surađuje te kako pretpostavlja tko stoji iza anonimnih prijava koje, kaže, iz te ustanove stalno odlaze u resorno ministarstvo.

Stalne kontrole

-Riječ je o jednoj kolegici koja je općenito nezadovoljna poslom i koja je anonimne prijave slala i prije nego što sam ja došao u Dom u ožujku 2019., dakle i za mandata prijašnjih ravnatelja. Prije su se prijave odnosile na neke druge navodne nepravilnosti, a u nadzorima koje Ministarstvo u takvim slučajevima mora pokrenuti znale su biti utvrđene manje nepravilnosti uglavnom tehničke prirode koje bismo odmah ispravili. Primjerice, u nadzoru se utvrdi da u određenoj sobi imamo smješteno petero korisnika, a smijemo ih imati samo četiri. Kad takve prijave nisu polučile uspjeh, očito se kolegica odlučila na lažnu prijavu za seksualno uznemiravanje – kaže ravnatelj Kraljić. Dodaje kako to za ostale zaposlenike predstavlja problem i stres te da im stalni nadzori oduzimaju dragocjeno vrijeme te im ne olakšavaju ionako težak posao skrbi za oko 170 korisnika Doma, uglavnom osoba s posebnim potrebama.

Ravnatelj Kraljić odbija sve optužbe

-Mi smo čak tražili da se, kao što je bio slučaj za prosvjetarima, razmotri mogućnost da se na određene anonimne prijave ne reagira jer to ne vodi ničemu. No, naše ministarstvo takve prijave i dalje uvažava te izlaze na teren, što opterećuje i njih i nas u Domu – kaže Kraljić, dodajući kako, izuzev pojedinaca, kolektiv funkcionira odlično, što je posebno došlo do izražaja u vrijeme pandemije.

-Naš je Dom na nacionalnoj razini među onima koji imali najmanji broj oboljelih od korone. Najbrže smo riješili tih nekoliko slučajeva koji su se pojavili. I Stožer civilne zaštite potvrdio je u svojim zapisnicima da smo u potpunosti proveli sve epidemijske mjere, nisu imali niti jedne zamjerke – kaže Kraljić, dodajući kako to ponajbolje govori o načinu rada i odnosima među većinom zaposlenika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!