Skromna proslava uz prisjećanje vrijednih projekata

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

HERCEGOVAC – Svoj dan danas slavi Općina Hercegovac. Općina je to tri kilometra udaljena od rijeke Ilove koja se nalazi na granici Slavonije i Moslavine dok se sami Hercegovac nalazi u Moslavini. Današnja Općina konstituirana je 28. travnja 1993. godine, a Hercegovac se prvi put u svojstvu lokalne uprave spominje 5. veljače 1886. godine. Prije nego je počela nositi status Općine, Hercegovac je bio u svojstvu kapetanije unutar vojne granice. Svega spomenutog Općina se nažalost neće moći prisjetiti tradicionalnom proslavom svog rođendana, već će sve biti puno skromnije.
-Ono što se ove godine planira je drugačije nego svih prijašnjih godina. Zbog epidemije, samo ćemo održati radnu sjednicu općinskog vijeća. Na njoj ćemo donijeti neke odluke od kojih će jedna od najvažnijih biti humanitarna pomoć za Općinu Majur koja se nalazi u Sisačko-moslavačkoj županiji. Za njih ćemo tako izdvojiti 25 tisuća kuna – kaže načelnik Boro Bašljan.
Načelnik Boro Bašljan
S druge strane, dodjela priznanja Općine Hercegovac za doprinos razvoju i promidžbi neće se održati na sami dan Općine.
-Dodjelu priznanja obavit ćemo u ponedjeljak tako da nemamo više od 15 do 20 ljudi niti u jednom trenutku – rekao je Bašljan.
Veliki i značajni projekti prate Hercegovac u posljednjih godinu dana, a dokaz da je proslava Dana prošle godine bila u puno boljem izdanju je i činjenica da je za Dan Općine 2020. godine otvoren novoobnovljeni dječji vrtić.
-Novoobnovljeni vrtić financiran je europskim sredstvima kroz mjeru 7.4.1. Isto tako, trenutno smo pri završetku drugog projekta iz te mjere, a to je uređenje Trga kralja Zvonimira vrijednog oko milijun i 700 tisuća kuna. Trg bi trebao biti završen tijekom proljeća, no to će dakako ovisiti i o vremenskim uvjetima. Pri kraju je i uređenje prostorije za umirovljenike čija se vrijednost procjenjuje na oko 270 tisuća kuna.
Projekata neće nedostajati niti u ovoj godini za koju je osiguran proračun od 12 milijuna kuna. Uz završetak Trga Kralja Zvonimira, radit će se na aglomeraciji Garešnica-Hercegovac, nastavku uređenja društvenih domova, ali i daljnjoj obnovi državne ceste. Nadaju se u Općini da će sljedeća proslava ipak biti u nešto ljepšim uvjetima s puno blažim mjerama. (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!