Koji je plan za spas od gašenja?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GAREŠNICA – Opća gimnazija u Garešnici ima neizvjesnu budućnost. Nakon što dvije godine zaredom zbog manjka interesa nije uspjela upisati prvi razred, ne pođe li joj to za rukom ovog ljeta ugasit će se. Ove školske godine se za garešničku gimnaziju prijavilo tek petero učenika, prošle njih osmero, a državni pedagoški standard je 14. Ministarstvo obrazovanja dozvoljava da se razred oformi i s desetero učenika što se za garešničku školu koja ima silaznu putanju pokazalo previše. Do toga je, smatra ravnatelj Srednje škole August Šenoa Robert Kelečić, barem ove školske godine doveo splet okolnosti. Od toga da se prošlog proljeća zbog lockdowna nisu uspjeli obići svi osmaši, preko činjenice da je u Garešnici općenito bilo manje osmih razreda, toga da se garešnička gimnazija bori s brojnom konkurencijom gimnazija iz okolnih gradova poput Kutine i Daruvara, pa do toga da su učenicima gimnazije općenito sve manje zanimljive, a atraktivnije su im druge četverogodišnje škole nakon kojih, na kraju krajeva, mogu birati žele li raditi u struci ili nastaviti obrazovanje. Garešnička srednja škola je stoga skovala plan za spas programa Opće gimnazije, pa će sada krenuti u obilazak svih osmih razreda obližnjih škola kako bi učenike uvjerili da su upravo oni pravi izbor.
-Mislim da je učenicima koji iz Garešnice žele dalje studirati glavna prednost ta što u školu ne moraju putovati u druga mjesta, a siguran sam da u našoj gimnaziji neće dobiti ništa lošiju kvalitetu obrazovanju nego u tim, recimo konkurentskim gimnazijama – kaže Kelečić.
FOTO Grad Garešnica, gradonačenik Josip Bilandžija
U akciju spašavanja garešničke gimnazije uključit će se i Grad koji će mjere privlačenja učenika kreirati u dogovoru sa školom.
-To ćemo dogovoriti s ravnateljem škole. Predložit ćemo nekoliko mjera, hoće li to biti sufinanciranje udžbenika ili će sufinanciranje ići u nekom drugom smjeru vidjet ćemo, ali ćemo na bilo koji način pokušati osigurati da gimnazija ostane u našem gradu – ističe garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija.
Osim nekog oblika financijske potpore i aduta blizine, garešnička srednja škola gimnaziju želi zadržati i onim što bi se moglo pokazati ključnim – unaprjeđenjem obrazovnog programa.
-Probat ćemo malo pojačati satnicu stranih jezika i eventualno uvesti kao izborni predmet ne samo informatiku nego i neki dodatni strani jezik, pa ih možda pokušati i s tim privući, a za to ćemo provesti anketu s roditeljima i učenicima kako bi vidjeli za što su oni zainteresirani – najavljuje ravnatelj Robert Kelečić.
I ravnatelj garešničke srednje škole i gradonačelnik se slažu da bi gašenje gimnazije bilo porazno. U tom slučaju se od Ministarstva obrazovanja može ponovno zatražiti suglasnost za otvaranje, ali to je dugotrajna procedura, a i upitno je bi li takav zahtjev bio odobren ako bi se gimnazija zatvorila zbog nedostatka interesa učenika. U svakom slučaju, vremena za povlačenje poteza za njen opstanak nema puno jer od upisa ih dijeli tek nekoliko mjeseci.(D.Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!