Ovu priliku generacije ne smijemo propustiti!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Još prije nešto više od godinu dana projekt izgradnje Termi Bjelovar spominjao se u kontekstu dugoročnih planova. U Gradu Bjelovaru bili su svjesni da priču, čija je vrijednost do danas narasla na 250 milijuna kuna, neće biti lako financirati. No, ironično, koronakriza je ubrzala čitavu stvar. Po svemu sudeći, ova bjelovarska priča odlično će se uklopiti u Nacionalni plan oporavka i otpornosti od krize uzrokovane koronakrizom za koji su sredstva, 45 milijardi kuna, osigurana u europskom proračunu. Iako se službena potvrda još uvijek čeka, Terme Bjelovar trebalo bi podržati Ministarstvo turizma te postoji velika mogućnost da on u potpunosti bude financiran europskim novcem.

-Znamo da će projekti poput našeg sigurno plijeniti pozornost te da će imati velike šanse da se ostvare. Nacionalni plan oporavka bazira se na konceptu digitalne inovacije i zelene tranzicije, to je nešto što smo dobili kao smjernicu od Europske unije. Mi smo obavili niz sastanaka u Ministarstvu turizma, dobili smo informaciju da je naš projekt upravo u okviru tih kriterija, ali još smo daleko od same realizacije – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Ipak, u odnosu na mnoge druge, bjelovarski projekt već je u prednosti jer su pripremne radnje u poodmakloj fazi. Grad je osigurao zemljište potrebno za izgradnju, završen je idejni projekt, studija isplativosti, riješena gotovo sva infrastruktura, a zeleno svjetlo toplicama dalo je i Gradsko vijeće. Slijedi izrada glavnog projekta i prijava na Nacionalni plan oporavka, što se očekuje između lipnja i rujna ove godine.

-Danas se to građanima, vjerujem, čini kao nešto relativno daleko, no nama će ti biti jako brzo jer u iduća tri do četiri mjeseca moramo izraditi glavni projekt, prije toga provesti javnu nabavu za glavnog projektanta. Tako da idućih pet-šest mjeseci imamo još jako puno posla, no vjerujem kako ćemo biti spremni na vrijeme – optimističan je Hrebak.

U Gradu kažu kako su signali iz Ministarstva turizma pozitivni, a čak i ako Terme Bjelovar uđu u Nacionalni plan oporavka, posljednju riječ dat će Europska komisija koja Plan mora odobriti. No, što ako ga ne odobri?

-Može se i to dogoditi, svjesni smo toga. U tom slučaju, sigurno ćemo ići u reduciranje veličine projekta, a Grad ima i sredstva koja omogućavaju i određena kreditna zaduženja. Ali, idemo prvo pokušati ovako. To je veliki projekt, prilika generacije i ja osobno nemam namjeru propustiti tu šansu, pogotovo kad nam se pruža prilika da ga financiramo iz Nacionalnog plana oporavka. Dat ćemo sve od sebe da iskoristimo ovu priliku. Pristali bismo čak i na mogućnost da 30 posto projekta financira Grad, no vidjet ćemo hoće li postojati i takva opcija – kaže bjelovarski gradonačelnik.

Dodaje kako činjenica jest da se o Planu oporavka još uvijek ne zna puno, osim da će glavni kriteriji biti zelena tranzicija i digitalne inovacije, a njih bjelovarski projekt zadovoljava. To bi, uz već spomenute odrađene predradnje, trebala biti glavna prednost Termi Bjelovar u odnosu na neke druge projekte.

Koliko se ozbiljno posljednjih mjeseci radilo na pokretanju ove priče, svjedoči i činjenica da je iz gradskog proračuna do sada za pripremu izdvojen pozamašan iznos.

-Samo zemljište je koštalo oko 2,3 milijuna kuna, bušotina oko 4,5 milijuna kuna, a s konzultantskim uslugama, ukupni se troškovi penju na sedam do osam milijuna kuna. No, dobra vijest je da će taj iznos, ako projekt uđe u Nacionalni plan oporavka te se za njega osiguraju sredstva u europskom proračunu, biti refundiran Gradu – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!