Što povezuje zloglasnu Crnu kraljicu i Jackieja Chana?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

SAMOBOR – Kada netko spomene Samobor, većina će vjerojatno prvo pomisliti na fašnik i samoborske kremšnite. No, Samobor se može pohvaliti i bogatim legendama koje plijene pažnju, a koje je za emisiju Vip vodič Alfa radija otkrila etnologinja i arheologinja samoborskog muzeja, Nikolina Vuković. Samoborci tako imaju legende o velikima i malima. Veliki su Hajdi, divovi koji su prema narodnom vjerovanju živjeli na brdu Hajdovčak, a mali su Bergmani, patuljci koji su živjeli u Rudniku svete Barbare u Rudama. Osim što su dakako bili niski, imali su ili tko zna možda imaju i sada velike brade, žutu kožu, zmijske oči, a odjeveni su u zlato koje su iskopali u tunelima. Ipak, Bergmani su bili i skloni kvaru.
Stari samoborski grad čuva brojne tajne
-Oni su krali alat rudarima. Kada bi rudari ujutro došli na posao primijetili bi da im je nestao alat i jednoga dana je jedan od rudara vidio patuljka, pa su zaključili da Bergmani skrivaju alat po rovovima rudnika – priča Vuković.
Dok su Bergmani skrivali alat, stari Samoborci su se skrivali od pozoja, odnosno zmaja koji je spavao u jezeru kod sadašnje franjevačke crkve sa samostanom.
Zanimljive priče kriju i samoborski rudnici
-Kada se spremala oluja mještani bi nastojali zvonjavom otjerati oblake, ali bi prema legendi bi svaki put kada su to pokušali napraviti pozoj izašao van i priča ne bi dobro završila – upozorava etnologinja samoborskog muzeja.
Strah od zmaja
Samoborci su se suzdržavali od zvonjenja jer bolje da ih pogodi oluja nego proždre i spali zmaj iako su, prema legendi, znali kako doći do njega. Da bi imali svog vlastitog zmaja pod pazuhom morate 13 godina grijati jaje kokota starog 13 godina. Jednostavno, zar ne? No, nisu se stari Samoborci ni zmaja bojali koliko možda i najzlokobnijeg lika hrvatskih legendi, lika koji po pričama nadmašuje i najgoru vješticu iz bajke – Barbare Celjske poznatije kao Crna kraljica. Uz nju se vežu legende vezane uz Medvedgrad s kojeg je bacala svoje ljubavnike čim bi ih se zasitila što je bilo brzo, no u svojim je pohodima dospjela i u Samobor u Stari grad. Crna kraljica je, sudeći po legendama, bila prava partijanerica i u samoborskom Starom gradu je imala opake tulume, ali i laboratorij u kojem je od bakra i arsena radila srebro, a od srebra zlato, a upravo ona stoji iza legende o kamenoj želvi, odnosno kamenoj kornjači. Podno Starog grada se naime nalazi kamen koji izgleda baš kao velika kornjača. Kako je ona nastala i što Crna kraljica ima s tim otkriva nam najpoznatija samoborska legenda.
Kamena kornjača bi, kaže legenda, opet mogla oživjeti
-Barbara Celjska je prema povijesnim izvorima u 15. stoljeću neko vrijeme boravila u našem Starom gradu u kojem se navodno bavila alkemijom i crnom magijom. Kako bi napakostila Samoborcima stvorila je veliku kornjaču koja je svakog dana odlazila u grad i proždirala malu djecu – pojašnjava legendu Nikolina Vuković.
No, kako to često biva, Crnoj kraljici se pakost obila o glavu jer je posljednje dijete koje je ostalo bilo upravo njeno dijete. Kada se kornjača krenula penjati prema utvrdi kraljicu je uhvatila panika i strah, pa je zamolila Samoborce za pomoć. Zamolila je Crna kraljica Samoborce da se mole Bogu da kornjača poštedi njeno dijete. I molili su, ali bili su pametni stari Samoborci, pa su se jednim udarcem odlučili riješiti dvije napasti koje su ih snašle.
-Samoborci su zauzvrat da ako molitva urodi plodom ona napusti grad na što je ona pristala. I tako tijekom molitve iz vedra neba je udario grom i okamenio kornjaču. Na taj je način nastala kamena kornjača, a Samoborci su se riješili Crne kraljica – tumači Vuković.
Povratak velikog zla
Zbog čega su bili sretniji – zbog toga što je nestala kornjača ili Crna kraljica, legenda nam ne govori. No, možete se sami uvjeriti kako izgleda ta kornjača, samo pripazite da ne oživi jer legenda kaže – pojavi li se u Samoboru ponovno veliko zlo, kornjača će opet oživjeti. Možete razgledati i Stari grad – utvrdu koja je bila u vlasništvu Arpadovića, Anžuvinaca, Frankopana, a upravo je ondje, navodi se na gradskim stranicama, skoro skončao Jackie Chan snimajući Božji oklop. Ipak, bolje da ga promatrate izdaleka jer je u ruševnom stanju i ondje možete ići jedino na vlastitu odgovornost. Za sigurnije upoznavanje s legendama možete se uputiti u muzej u kojem možete kupiti i suvenir – majicu oslikanu nekim prizorom iz legendi, a one su tražene, pa zašto ne prošetati odjeveni u neku samoborsku legendu. (Danijela Mlinac)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!