Evo kako će izgledati nova zgrada bjelovarskog Arhiva!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Jedan od više projekata koje Grad Bjelovar planira progurati u Nacionalni plan oporavka i otpornosti od Covida je i dogradnja zgrade Državnog arhiva u Bjelovaru, čime bi ta ustanova konačno trebala dobiti adekvatan prostor. Ovih dana u Bjelovar stiže ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek s kojom bi trebali biti dogovoreni detalji tog posla.

-Projekt za novi objekt je gotov, imamo građevinsku dozvolu, sad samo još čekamo priliku za financiranje iz Nacionalnog plana oporavka. Skrenuta nam je pozornost da pripremamo taj projekt jer Ministarstvo kulture na taj način želi riješiti problem, ne samo bjelovarskog Arhiva, već i arhiva u nekim drugim gradovima – kaže bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Dodaje kako je plan da Grad zgradu Tehnološkog parka daruje Ministarstvu kulture, odnosno Državnom arhivu, a na tu zgradu nadovezat će se novi objekt u koji bi trebala stati postojeća građa. Podsjetimo, dio građe trenutno je u ‘podstanarstvu’ u objektu Bjelovarsko-križevačke biskupije, a sam Arhiv djeluje na tri lokacije. U novom prostoru mjesta bi trebalo biti dovoljno čak i za dio građe iz Narodne knjižnice ‘Petar Preradović’ koja također posljednjih godina muku muči s nedostatkom prostora za svu građu kojom raspolaže.

Kako nam je pojasnila ravnateljica Državnog arhiva u Bjelovaru Martina Krivić Lekić, Arhiv trenutno čuva 4 dužna kilometra arhivskog gradiva, samo zato što je trenutno spremište tolike zapremnine.

-Pristižu nam zahtjevi za preuzimanje, no veće količine trenutno nemamo gdje preuzeti te se čuva i dalje u pismohranama ustanova. Na terenu u tim pismohranama se za preuzimanje nalazi još dosta gradiva, a kako se arhivi rade za duži vremenski period, naši su izračuni da će za 30 godina u arhiv biti preuzeto ukupno 12 dužnih kilometara trajnog arhivskog gradiva. Projekt novog spremišta bi trebao zadovoljiti potrebe zbrinjavanja gradiva za idućih 30 godina – kaže Krivić Lekić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!