Dejanu i ostalim prvacima slijedi nagrada!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Titulu državnog prvaka iz kemije mladi Bjelovarčanin Dejan Tomić nosi već neko vrijeme, ali potpora i divljenje njegovom rezultatu niti dan danas nisu prestali. Vođen odličnim Dejanovim uspjehom, Grad Bjelovar odlučio je promovirati svojevrstan projekt kojim se želi poticati izvrsnost i motivacija kod mladih ljudi.
– Smatramo da se u gradu Bjelovaru samo znanjem možemo boriti protiv krize, samo se znanjem možemo razvijati kao društvo i samo znanjem, kako volim reći, možemo razvijati bjelovarsko gospodarstvo 21. stoljeća. Tako da ćemo u travnju raspisati javni poziv odgojno-obrazovnim ustanovama za nagrade Grada Bjelovara koje se dodjeljuju učenicima osnovnim i srednjih škola te studentima visokoobrazovnih ustanova s područja grada za posebna postignuća na državnim i međunarodnim natjecanjima – rekao je gradonačelnik Dario Hrebak.
Putem poziva nagrađuju se učenici i studenti s područja informatike i tehničke kulture, jezično, umjetničkog, matematičkog, humanističkog, ekološkog i drugog područja znanosti i obrazovanja. Svi oni dobit će nagradu od tisuću kuna, a uz njih, istu nagradu dobit će i njihovi mentori. Među prvim učenicima koji će primiti nagradu je i Dejan, učenik 2. razreda Prirodoslovno-matematičke gimnazije u Bjelovaru.
– Zajedno s mojom mentoricom, profesoricom Fusić, za državno natjecanje počeo sam se pripremati od početka školske godine. Također, kod kuće sam dosta radio i na dodatnoj literaturi što se na kraju i isplatilo. Puno mi znači podrška Grada i društva jer vidim da na neki način ljudi gledaju na znanost kao na nešto što je potrebno i gura nas dalje. Da nema znanosti, život bi nam danas bio drugačiji nego što je, a i svakog dana otkrivamo nešto novo. To je ono što mene pokreće jer bi i sam jednog dana htio istraživati područje kemije – kaže Dejan.
Ponos ne skriva Dejanova mentorica, profesorica Ankica Fusić.
– U svojoj karijeri sam imala dosta uspješnih učenika od kojih su neki ostvarili druga mjesta na državnim natjecanjima, a danas su znanstvenici. Međutim, nikada se nije dogodilo da već u prvom razredu i to u kategoriji natjecanja znanja, pogotovo u ovim teškim uvjetima, imam učenika koji ovako odskače – rekla je Fusić.
Odskočio je Dejan i to toliko da se trenutno priprema za Međunarodnu kemijsku olimpijadu. Naime, u travnju bi se trebao održati ispit gdje bi četvero najboljih onda predstavljalo Hrvatsku na Olimpijadi ove godine u Japanu. Sretno Dejanu! (D. Aleksić)

PODIJELI S PRIJATELJIMA!